Klippen Jørpeland fjernet davidsstjerne etter press Samfunn


Tekst: Karl Andreas Jahr
Foto: Klippen, jørpeland

Pinsemenigheten midt i Ryfylke har møtt reaksjoner fra lokalsamfunnet fordi den lysende julestjernen utenfor menigheten er sekstagget og derfor minner om en davidsstjerne. Kritikerne mener stjernen ikke passer i det offentlige rommet fordi den kan tolkes som et symbol til støtte for staten Israel.

Kommunen har svart med å oppfordre menigheten til å gi stjernen ny utforming, slik at den ligner en tradisjonell julestjerne, melder lokalavisen Strandbuen. Avisen har senere meldt at menigheten kommer til å bøye seg for ønsket, og vil dermed endre julestjernens utseende.

– Vi endrer den for å ta hensyn til reaksjonene som har kommet. Samtidig er det viktig for oss å få fram at det aldri har vært en baktanke med den stjerna som har blitt brukt før. Vi ønsker på ingen måte å provosere. Det er tilfeldig at den ble seende ut som ei davidsstjerne, forklarer Tom Øystein Angelsen på vegne på Klippen.

Julen er sekstagget

Forkynner for Den Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem (IKAJ), Eva Olsvold Sundar,  reagerer sterkt på kommunens innblanding.

– Først og fremst vil jeg si at det er sjokkerende at en kommune anmoder en menighet om å endre julestjernens utseende slik at den ikke lenger ligner den jødiske davidsstjernen, sier Olsvold Sundar.

Hun sier også at det burde være helt naturlig for kristne og bruke en stjerne med seks tagger, slik davidsstjernen er, framfor fem tagger.

– Det er også mest naturlig; det er jo Davids sønn fra Betlehem vi feirer. For kristne burde davidsstjernen og julestjernen være samme sak. Privat har jeg alltid brukt sekstagget julestjerne.

Jødisk feiring

I en leder i Dagen med tittelen «God jødefri jul» er redaktør Vebjørn Selbekk like oppgitt.

– Julestjerne-protestantene og de kommunale julebyråkratene vil tydeligvis ikke ha et jødisk eller israelsk preg på julen sin. Da må vi nesten minne dem om noen sentrale fakta angående hvorfor vi i det hele tatt feirer jul. Den høytiden markeres på grunn av at en jødisk gutt ble født av en jødisk mor i en jødisk stall i en jødisk by i et jødisk land.

 

kommentarer