43 år med vekkelse, mirakler og motstand i Argentina Møtet med Gud

Det bokaktuelle ekteparet Berner (72) og Olaug Solås (71) ga sine liv for en nasjon på den andre siden av jordkloden. 


Tekst: Karl Andreas Jahr

Foto: Andreas Frisch og Shutterstock

– Nei, sa Olaug da Berner gikk ned på kne.

Over 50 år senere har ekteparet fra Karmøy fem barn, 20 barnebarn og ti oldebarn sammen. Omtrent like viktig er arven etter 43 år som misjonærer i Argentina, utsendt av De Frie Venner-menigheten Klippen i Veavågen.

Da Olaug var ung var hun nemlig av den oppfatningen at misjonærer skulle være enslige. Berner ymtet derfor frampå at kanskje han også hadde et misjonskall.

MØTET MED GUD: Opprøret mot Allah og pappa

Giftermålet ble framskyndet av pinsepionéren Alma Halse. Berner var nemlig militærnekter av overbevisningsgrunner. Siviltjenesten ønsket han å avtjene hos Halse i nord sammen med kjæresten Olaug.

Det ble det imidlertid ikke snakk om. Tidligere hadde Halse opplevd nok trøbbel med kjærestepar. Skulle de tjene sammen, fikk de jammen se til å gifte seg.

Og slik ble det.

Nyttårsaften 1964 ble de gift. Han var 20 år, hun var 19. Selv om moren til Berner sa: «Men Berner, du er da altfor liten til det.»

Det var mye motgang, få resultater og tøffe tak i begynnelsen.

Frarøvet underholdet

Hovedmålet for livsreisen til ekteparet Solås ble ikke nådd før syv år senere, nemlig misjonsmarken.

– Da jeg så Buenos Aires for mine føtter med 13 millioner innbyggere, gråt jeg.

MØTET MED GUD: Heidi ble funnet på et barnehjem i Bangkok

Berner tenkte: «Gud, hva er det vi har begitt oss ut på?» Inni ham dukket det opp en setning, et slags svar:

«Én sjel er mer verdt enn hele verden.»

Tårene fortsatte å renne.

MØTET MED GUD: Den skråsikre ateisten

Det ble en viktig påminnelse for det unge, norske misjonærparet, som startet tjenesten med å bli frarøvet pengene de hadde med som skulle holde til de tre første månedene. Pengeveksleren, som hadde et godt rykte og hadde hjulpet misjonærer tidligere, stakk av til Canada med pengene.

– Det var mye motgang, få resultater og tøffe tak i begynnelsen.

Etter hvert flyttet de til byen Tucuman langt nord i Argentina ved foten av Andesfjellene. I området var det én menighet og én utpost som nordmennene skulle hjelpe.

– I begynnelsen var det også mye bønn. Vi følte oss ganske hjelpeløse.

MØTET MED GUD: Misbrukernes mor

Vekkelse

I 1972 var Argentina i politisk kaos. Landet var nærmest i borgerkrig mellom en vaklende militærstøttet regjering og en voksende marxistisk opprørsgruppe. Selv om den argentinskfødte kommunistlegenden Ernesto «Che» Guevara var blitt drept i Bolivia, levde ideene hans videre, nærmest som en martyrskikkelse og et symbol.

70-tallet var også begynnelsen på den pentekostale vekkelsen som har preget Latin-Amerika helt til i dag. Slik ble det også i den lille pinsemenigheten i Tucuman. Under et møte kom et medlem litt sent. Et stykke unna så han et lys over menigheten.

MØTET MED GUD: Frelst via tv-en

Vel inne på møtet utbrøt han: «Dette er Guds herlighet.» Det ble starten på tre år med vekkelse, forteller Berner.

En håndfull ungdommer ble til godt over hundre. Mange av dem var nyfrelste, og ivrige. De dro ut for å dele troen gjennom friluftsmøter og til enkeltmennesker med en traktat til hjelp. Om kveldene samlet de seg for å be og lovsynge i timesvis.

MØTET MED GUD: Jihadisten som møtte Jesus

En virkelig pappa

Menighetsbarnet Silvia hadde lenge syntes det var kjedelig å gå i menigheten. I tillegg hadde familien det tøft etter at faren døde. Moren fikk aleneansvar for en søskenflokk på fem. Denne vekkelsestiden ble forskjellen for Silvia.

«Jeg savnet pappa veldig, og da Jesus møtte meg på denne måten, opplevde jeg blant annet at han ble en virkelig pappa for meg», forteller hun i boken «Gud skal ha æren»,  om ekteparet Solås skrevet av Einar Vestvik. Han er ellers journalist i Haugesunds Avis.

I begynnelsen var det også mye bønn. Vi følte oss ganske hjelpeløse.

Muligheter og problemer 

– Vi hadde egentlig ikke noe utstrakt sosialt arbeid på denne tiden. Vi så det som vårt kall å hjelpe dem som kom vår vei, forteller Berner til Korsets Seier.

Det bød på en blanding av muligheter og problemer. Familier tilknyttet sosialister ble forfulgt av lokale myndigheter og politiet. Flere begynte å søke tilflukt og hjelp i menigheten til Solås.

Den argentinske stat har senere beklaget dette. I tillegg har de forsket på ofrene. Mange historier fra dette området har blitt sporet tilbake til menigheten drevet av De Frie Evangeliske Forsamlinger i Norge. Hele kommunistiske familier ble frelst. Flere ble kristne ledere istedenfor framtidige kommunistledere.

MØTET MED GUD: Troen på NRK-settet

Myndighetene på denne tiden svarte med store ransakelser, gjerne midt i et vitnemøte. Berner husker fortsatt geværmunningen som trykket mot kinnet hans.

Boken fortsetter med historier om mennesker som kom til tro, tårefylte gudsmøter, helbredelser og andre mirakuløse hendelser. I dag er det åtte selvstendige menigheter i regionen pluss mange utposter.

Nylig feiret Tucuman 200-årsjubileum etter frigjørelsen fra Spania. Guvernøren ba frimenighetene om å samles til en egen Jesus-marsj. 45.000 mennesker tok til gatene selv om det var 40 varmegrader. Den lokale fengselsdirektøren har bemerket til Berner at det begynner å bli manko på fengselsbetjentjobber. Kriminaliteten har gått så mye ned.

MØTET MED GUD: Cecile ble frelst via Youtube

Likevel tar ikke ekteparet Solås ære i boken.

– Vi har vært så avhengige av Gud. Vi har merket det. Hele veien, forteller Berner.

 

kommentarer