Fjerner støtten til Evangeliesenterets kontaktsenter i Oslo Hovedsak

Neste uke kan det bli slutt på støtten som gir Evangeliesenteret mulighet til å dele ut 360 tonn mat til rusmisbrukere i Oslo. 


Tekst: Anne Gustavsen

Foto: Evangeliesenteret

– Det mest uforståelige med dette er at vi bor i et av verdens rikeste land, og så må vi spare småpenger som rammer de som befinner seg nederst på samfunnets liste.

Det sier leder for Evangeliesenter Kontakten i Oslo, Stian Ludvigsen, som tre ganger i uken deler ut poser med matvarer hos Evangeliesenteret.

360 tonn mat

Hvert år deler Evangeliesenteret ut hele 360 tonn med mat fra lokalene i Osterhausgata, og tre ganger i uken er mellom 400 og 500 rusmisbrukere innom for et måltid varm mat og en pose med matvarer.

De siste årene har Evangeliesenteret fått 500.000 kroner i året i støtte fra Velferdsetaten, men nå kan det bli slutt. Velferdsstaten fordeler midler vedtatt av bystyret styrt av Rødt, SV, Arbeiderpartiet og MDG. De sier nå at ikke finnes mer penger i budsjettet til å bruke til dette.

For mange er posene med brød, pålegg kaffe og litt kjeks, den eneste maten de får.

Hjerteskjærende og selvmotsigende

– Dette er bare hjerteskjærende. For Velferdsetaten er dette bare småpenger. Dette er smålig, sier Ludvigsen.

– Det er i tillegg hyklersk og selvmotsigende at Oslo som er kåret til Europas beste miljøby, er villig til å kaste 360 tonn god kvalitetsmat som søppel i stedet for å omfordele den lik at den kan hjelpe rusmisbrukere og fattige som trenger og vil spise maten. Dette kan umulig være god miljøpolitikk, sier Ludvigsen.

– Mange bedrifter står sammen om å gi bort gratis mat, men Velferdsetaten sier at de ikke har mer penger å prioritere på rusavhengige i Oslo.

Vårt håp er politikerne

– Hva skjer nå med tilbudet?

– Det må legges ned, hvis dette går igjennom. Vårt eneste håp nå er politikerne. De er de eneste som kan gjøre noe med dette, og særlig Frode Jacobsen (leder av Oslo Arbeiderparti red.anm.).

Det er berammet et møte mellom Evangeliesenteret  og helse- og sosialkomitéen i Oslo, og vi setter vårt håp til dette. Det er det eneste som kan hjelpe.

Rett i rehabilitering

Stian Ludvigsen sier at det er ingen som kan erstatte den innsatsen gjør for rusmisbrukere i Oslo.

– Vi deler ut 260 tonn mat i året, ,det er for eksempel ti ganger så mye som Blå Kors. I tillegg har vi et opplegg der vi kan ta folk rett fra gata og tilby rusrehabilitering, skole og et nytt liv. Det er det ingen andre som kan. I forrige uke tok vi inn tre unge karer, alle på under 25 år, som allerede er i full gang ned rusrehabilitering, forteller han.

Nå er Stian Ludvigsens eneste håp at det nye bystyret snur, og gir støtte, selv om Velferdsetaten ikke innstiller til dette. For i sin begrunnelse for avslaget på søknaden om videre støtte, skriver Velferdsetaten blant annet:

«Det finnes flere ideelle aktører som driver tilsvarende tilbud. Oslo kommune gir allerede betydelig tilskudd til lignende tiltak, og Velferdsetaten har avslått tidligere års søknader med den begrunnelse at det ikke kan prioriteres ytterligere midler til samme målgruppe i Oslo sentrum innenfor en begrenset tilskuddsramme. Kontaktsenteret fikk 500.000 kroner for 2018 og 2019 gjennom bystyrets budsjettvedtak. Velferdsetaten opprettholder tidligere vurderinger, og innstiller søknaden på avslag».

Større enn alle andre

– Det går ikke an å sammenligne oss med andre. Fram til august har vi delt ut 156 tonn med mat. Blå Kors, som er nærmest, har delt ut 15 tonn.

Stian Ludvigsen ønsker ikke at noen av de andre organisasjonene som driver hjelpearbeid skal miste støtte – det er nok nød i Oslo for oss alle.

– Men det er smålig å kutte en støtte på 500.000 kroner på denne gruppen mennesker som trenger et slik tilbud. Det koster å ha en rusmisbruker på gaten, og vi sparer samfunnet for store beløp ved det hjelpetiltaket vi driver. Her glipper Velferdsetaten, og de ser ikke verdien i det arbeidet vi driver, sier han.

kommentarer