Opprøret mot Allah og pappa Møtet med Gud

Mahad (25) er en pliktoppfyllende ung mann. Eneste feilen var han møtte Jesus i Norge. 


Tekst og foto: Ane-Marthe Hop-Hansen

– Jeg gjorde alt en god muslim skal gjøre: Jeg ba fem ganger om dagen, fastet under ramadan og jeg var en av de beste på Koranskolen. Jeg hadde en fin barndom. Pappa ble oppfattet som streng utad, men innad i familien var han grei. Vi kunne snakke om alt hjemme hos oss, sier Mahad.

Nå snakker ikke faren til ham i det hele tatt. Situasjonen er såpass uviss at KS har gått med på å anonymisere Mahad.

MØTET MED GUD: Den skråsikre ateisten

Stilte spørsmål

Mahads familie kom til Norge fra Frankrike da Mahad var to år gammel. De flyttet til en by på Østlandet der faren hadde fått jobb, og de hadde et godt liv. Da han begynte på ungdomsskolen, begynte Mahad å stille en del spørsmål ved islam. Som muslim gjorde han alt han skulle. Likevel kunne han ikke være sikker på å komme til Paradis. Han kunne aldri være sikker på at han var god nok, og det plaget ham.

– Jeg hadde en venn, Joakim, og han var kristen. Han måtte ikke gjøre noen ting. Han kunne spille fotball hele dagen, likevel var han sikker på at han skulle til himmelen! Jeg skjønte ikke det.

MØTET MED GUD: Misbrukernes mor

På samme tid begynte Mahads far å reise til Saudi Arabia. Han ville studere Koranen og bli imam. Da sluttet han å spille Play Station og fotball med Mahad og brødrene hans.

– Det ble for kjedelig for ham, han hadde nok med jobben i tillegg til å bli imam.

Jeg sovnet, men plutselig våknet jeg av en stemme.

Festet i hovedstaden

Studenttilværelsen førte 20 år gamle Mahad til Oslo, der han begynte på Universitetet for å bli sivilingeniør. Men han kjente ikke så mange ennå og var ofte hjemme hos familien i helgene. Festing var ukas høydepunkt, både i Oslo og i hjembyen. Det var ikke noe poeng å forsøke å gjøre alt riktig hvis han likevel ikke kunne være sikker på at han kom til Paradis, tenkte Mahad. Det førte til stadig flere diskusjoner med Mahads far, imamen.

– Jeg hadde gode karakterer på skolen. Mitt opprør var at jeg ikke levde ut den muslimske troen. Foreldrene mine visste at jeg gikk langt over streken, men likevel følte jeg meg elsket av dem. Mamma var mer opptatt av at jeg trivdes i Oslo, men for pappa var det viktigste at jeg skulle være en god muslim, forteller Mahad.

I en hektisk eksamensperiode hadde han en opplevelse som skulle føre ham enda lenger bort fra familien.

MØTET MED GUD: Jihadisten som møtte Jesus

Et sterkt lys

Mahad hadde vært på byen og kom hjem sent. Han var sliten, og før han sovnet tenkte han på de tre eksamenene han skulle ha uka etter.

– Jeg sovnet, men plutselig våknet jeg av en stemme: «Jeg elsker deg. Jeg har en god plan for deg.» Jeg tenkte at jeg var sliten, men så åpnet jeg øynene og så et sterkt lys, det var så sterkt at jeg nesten ikke klarte å se på det, forteller Mahad.

Lyset ble for sterkt, og han løp ut på kjøkkenet for å skylle øynene. En av vennene hans i kollektivet satt på kjøkkenet, og han lurte på om Mahad hadde damebesøk siden han oppførte seg så rart. Mahad svarte ikke.

MØTET MED GUD: Troen på NRK-settet

Han gikk tilbake og la seg og sovnet.

– Hele tiden kom den stemmen tilbake til meg og sa: «Gud elsker deg betingelsesløst.» Jeg lurte på om jeg holdt på å bli psyko.

Da han fortalte om opplevelsen til sin far, sa han at Mahad trengte en psykolog, og han bestilte flere timer for ham. Mahad møtte aldri opp, for han var sikker på at han ikke trengte psykolog. Den eneste personen han kunne koble den sterke opplevelsen til, var Joakim, kameraten fra ungdomsskolen.

Men jeg var redd og tenkte mye.

Søkte på Google

– Siden ingen av mine venner forsto meg, kjøpte jeg en bibel. Jeg begynte å lese, men forsto ingenting.

Etter et søk på Google, der Mahad skrev «basic om kristen tro» i søkefeltet, kom han i kontakt med Audun Rensel fra Intro i Oslo.

De tok en kaffe sammen, og Mahad fortalte om sin opplevelse.

– Audun var så avslappet, og han sa at han visste hva jeg hadde opplevd. «Det er Jesus, og det er ham jeg elsker. Han døde for deg. Du trenger ikke gjøre noen ting, bare ta imot ham», forteller Mahad.

Likevel trengte han mer tid. De to holdt kontakten og snakket mye sammen.

MØTET MED GUD: Cecile ble frelst via Youtube

– Jeg ble helt målløs av måten han tok imot meg på. Jeg fikk en følelse av at jeg kunne si alt til ham, og spørre ham om alt mulig.

Mahad ble også med på gudstjeneste i Intro, og han ble tatt godt imot.

– Men jeg var redd og tenkte mye på hva som kom til å skje hvis jeg tok imot Jesus. Jeg var glad i familien min, og ville ikke miste dem.

På et tidspunkt begynte han å tenke annerledes. I stedet for å være redd for hva som skulle skje, så han muligheten til å kunne be for familien sin.

Jeg var veldig nære på å gi opp og gå tilbake til islam.

Truet på livet

Etter en måneds tid, tok Mahad imot Jesus under en gudstjeneste i Intro.

– Da ble livet vanskelig. Mamma var engstelig, og pappa bestilte time for meg hos psykolog igjen. Jeg visste at jeg ikke var syk. Jeg hadde bare funnet meningen med livet.

Så kom truslene. Meldinger, telefoner og brev. «Du vet hva du har gjort. Du har 24 timer igjen å leve.» En uke turte han ikke å gå ut.

MØTET MED GUD: Frelst via tv-en

– Jeg var veldig nære på å gi opp og gå tilbake til islam, for da hadde jeg det mye enklere.

Truslene har avtatt nå, men det er ikke helt over. Det er derfor Mahad ikke vil bli tatt bilder av forfra.

Jeg må bli muslim igjen hvis vi skal ha kontakt.

Han har ikke snakket med faren på tre år. Det er vanskelig for en ung mann som har hatt et nært forhold til faren sin. Noen ganger reiser han til hjembyen og barndomshjemmet for å møte sine to brødre. Det er hyggelig, men ikke som før. Faren snakker bare til Mahads brødre.

– Jeg må bli muslim igjen hvis vi skal ha kontakt. Jeg tror han har innsett at det ikke er noen vei tilbake for meg. Livet kan være vanskelig, men jeg har vært sykt heldig som har hatt en familie som har elsket meg. Noen ganger tenker jeg: «Jesus, hjelp meg, da. Du vil jo at familien skal være sammen.» Men det skjer ikke noe. Men jeg håper at jeg en dag skal være den som samler familien.

MØTET MED GUD: Heidi ble funnet på et barnehjem i Bangkok

Midt i alt de vanskelige uttrykker Mahad en takknemlighet til Intro, som har tatt ham så godt imot.

– De har vært der for meg hele tiden, i alt jeg har gått igjennom. De bryr seg og gjør Jesu kjærlighet synlig, sier han.

 

kommentarer