Som i fjor gikk nobelprisen til en pinsevenn Hovedsak

Hans far var muslim og etnisk oromo. Hans mor var ortodoks kristen og amharisk. Selv har Etiopias statsminister Abiy Ahmed maktet å forene et dypt splittet land på tre år. 


Tekst: Jacob Zetterman, oversatt av Karl A. Jahr

Det ble en av forhåndsfavorittene som fikk årets fredspris. Den etiopiske statsministeren Abiy Ahmed har fullstendig endret spillefeltet på Afrikas horn med sin nye mer fredelige ideologi, ikke minst med tanke på fredsavtalen med erkefienden Eritrea. Kun tre år er gått siden Ahmed ble statsminister.

Ahmed vokste opp i en ortodoks kristen familie og er i dag en hengiven pinsevenn og medlem av det etiopiske pinsefellesskapet Full Gospel Believers Church.

Mannen har endret Afrikas horn.

Dette er også andre året på rad at en pinsevenn mottar Nobels fredspris. I fjor ble det tildelt pastor og lege Denis Mugwege fra Kongo.

– Så gøy at to pinsevenner mottar prisen to år på rad, sier Pelle Hörnmark, tidligere leder for pinsebevegelsen i Sverige og nå involvert i pinsebevegelsen på europeisk nivå.

Hörnmark har tidligere vært misjonær i Etiopia og kjenner landet godt. Hans første kommentar da han fikk vite at Abiy Ahmed ble tildelt fredsprisen, var «fantastisk».

– Det er fantastisk at han får prisen, hovedsakelig for det han har klart å oppnå på så kort tid.

LEDER: Pinsemisjonens ufortjent dårlige rykte

Store motsetninger mellom fiendens land

Fredsavtalen med Eritrea er selvfølgelig det mange ønsker å påpeke først. For Hörnmark er den raske endringen i Etiopia like imponerende, som lenge har hatt store problemer med etniske motsetninger.

– Her har han vært rett og tydelig mot alle religiøse grupper, også inkludert evangeliske troende. Alle måtte ta sitt ansvar når det gjaldt landets etniske motsetninger, noe som har plaget Etiopia i lang tid.

Jeg vet at troen betyr mye for ham.

Integritet og hjerte på rett sted

Pelle Hörnmark har selv møtt Etiopias statsminister, men aldri på tomannshånd. Han forteller imidlertid at det er mange i pinsebevegelsen som har veldig god kontakt med statsministeren. De vitner om en person med stor integritet og hjerte på rett sted.

– Mannen har endret Afrikas horn, påpeker Pelle Hörnmark.

Toner ned hans kristne tro

Faren er muslim og moren er en ortodoks kristen, men har valgt sin egen vei. Likevel er Ahmed forsiktig med å flagge troen for høyt.

– Det er klart at vi pinsevenner gjerne ønsker at han skal flagget høyere, men han har selv valgt å ikke gjøre. Det er tydelig på at han ønsker å være statsminister for alle, uansett bakgrunn, sier Hörnmark.

– Men jeg vet at troen betyr mye for ham, og jeg kjenner folk som regelmessig møter ham til bønn og bibellesning.

 

kommentarer