Skyline of Halle an der Saale Samfunn

Illustrasjonsfoto av byen Halle: Istock

To mennesker ble drept og to skadet i et angrep under gårsdagens feiring av jom kippur, jødenes viktigste helligdag.

Angrepet skjedde i byen Halle i Tyskland.

Gjerningsmannen, en 27 år gammel høyreekstremist, forsøkte å ta seg inn i en synagoge. Mannen hadde flere våpen. Mellom 70 og 80 mennesker var samlet i synagogen.

Kastet bensinbomber

Forstander Max Privorozki forteller til tyske Der Spiegel at de så på overvåkningskameraet at mannen forsøkte å ta seg inn i synagogen med makt.

– Han skjøt på døra flere ganger, og han kastet bensinbomber eller granater for å bryte seg inn. Dørene forble stengt, Gud beskyttet oss, sier han.

Før angrepet på synagogen, skjøt mannen en forbipasserende kvinne på gata. Da han ikke kom seg inn i synagogen, skjøt han en mann inne i en kebabsjappe.

Gjerningsmannen flyktet fra åstedet, truet til seg en taxi og skadeskjøt en mann. Politiet pågrep gjerningsmannen da taxien han kjørte krasjet i en lastebil.

Ifølge ntv uttalte Tysklands innenriksminster Horst Seehofer senere at det dreier seg om et antisemittisk angrep.

Merkel i støttemarkering
Angrepet har ført til reaksjoner fra politikere og andre. I går kveld deltok Tysklands rikskansler Angela Merkel i en støttemarkering i en synagoge i Berlin, skriver Deutsche Welle.

Leder for sentralstyret for jøder i Tyskland, Josef Schuster, har kritisert politiet etter angrepet.
– Det er en skandale at politiet ikke beskyttet synagogen i Halle under en festdag som jom kippur. Angrepet var brutalt, og det overgår alt vi har sett de siste årene. Jøder i hele Tyskland er dypt sjokkert, uttaler han. 

kommentarer