Ensom i byen Disippel

Et vennlig «hei» kan forandre dagen.


Tekst: Anne Christiansen, pastor i Jesus Church og leder av Jesuskvinner

I disse dager avslutter Ruter, som er ansvarlig for kollektivtrafikken i hovedstaden, en kampanje de har hatt gående i noen uker. Kampanjen slår et slag for en mer inkluderende by, og passasjerer på busser, trikker, baner og båter oppfordres til å møte hverandre med et imøtekommende «hei». Ordet «hei» har blitt projisert på bygninger og på plakater med bilder av Oslo-borgere som har stått fram i kampanjen og erkjent at de føler seg ensomme midt i storbyen.

Vi lever i en tid der mennesker i stadig økende grad oppgir at de opplever ensomhet.

Ruters oppfordring til byens befolkning om å møte hverandre med et inkluderende «hei», er et forsøk på å møte den økende ensomheten i befolkningen. En fersk undersøkelse viser at hele to av tre i Oslo kan kjenne på ensomhet. Dette er overveldende tall! «Hei»-kampanjen etterspør enkel, medmenneskelig vennlighet. Men hvor mange av oss har ikke lett for å se ned, sette ørepropper i ørene, og lukke oss inn i vår egen verden, mens vi haster av sted?

For har det virkelig noe å si om jeg hilser på en fremmed? Løfter blikket og smiler til en på busstoppet, eller veksler noen hyggelige ord med en ansatt i butikken der jeg handler? Svaret på dette er et rungende ja. I samme undersøkelse, foretatt av Ipsos for Ruter, kommer det fram at 87 prosent svarer ja på spørsmålet om et hei eller et smil fra en fremmed utgjør en forskjell i dagen deres.

Hvor gode er vi egentlig?

Disse forholdene er ikke bare typiske for hovedstaden. Vi lever i en tid der mennesker i stadig økende grad oppgir at de opplever ensomhet. Om noen skulle ha på hjertet å være inkluderende og imøtekommende overfor fremmede, så er det menighetene i landet. Men, hvor gode er vi egentlig på dette? Venter vi på «vekkelsen» mens vi går omkring blant mennesker som lengter etter fellesskap med andre, som kjenner på det store tomrommet i livet, uten at vi inviterer dem med?

Det skulle ikke være vanskelig for oss å respondere på denne kampanjen. Guds ord sier: «La alle mennesker få merke at dere er vennlige. Herren er nær.»

  • Les flere saker fra Korsets Seier. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

kommentarer