Kristne kan være Hongkongs siste håp Samfunn


Mens det runger protester mot Beijing i Hongkongs gater, finnes det dem som tror at enklavens fremtid kan påvirkes sterkt av kristne.


Foto: Oddbjørg Aasen Bjørdal

Dr. Simon Chow er blant dem. Han er president for Lutheran Theological Seminary (LTS) i Hongkong og følger både den religiøse og politiske utviklingen i regionen nøye. Han har oversikt over den kristne virksomheten i Hongkong, men også et vidt kontaktnett med kristne i fastlands-Kina.

LES MER: Min flukt fra Nord-Korea

– Kina ønsker kontroll

Chow sier kirkene i Hongkong er splittet i synet på demonstrasjonene som har preget territoriet i månedsvis.

– Noen kirker støtter demonstrantene. Andre tar avstand fra dem eller unnlater å engasjere seg. Selv mener jeg det er vanskelig å få oversikt og danne seg et klart bilde. Men demonstrasjonene har gjort sterkt inntrykk på menighetene, sier Simon Chow.

Tidligere i år offentliggjorde seks religiøse ledere i Hongkong et opprop der de oppfordrer politikerne i byen til å være selvbevisste og vise selvdisiplin i sin tjeneste.

KINA: Kristen menneskerettighetsaktivist dømt

I hilsenen til ledelsen i Beijing heter det:

– Vi ønsker at alle etniske grupper skal leve i harmoni med hverandre og at religionene utvikler en samhørighet og praktiserer humanisme.

De seks lederne representerer buddhister, muslimer, taoister, konfusianere, katolikker og protestantiske kirker i Hongkong.

Kristne har sterk innflytelse på den politiske utviklingen i Hongkong.

Kristen innflytelse

– Kina har ikke noe ønske om å gjøre Hongkong kommunistisk, mener Simon Chow.

– Men de ønsker at ting er under kontroll. Samtidig vil de gi Hongkong så mye frihet som mulig.

Han understreker at selv om Kina fortsatt er kommunistisk, er Hongkong noe annet. Dessuten mener han at kristne har en rolle å spille.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

Tror kristne kan påvirke Hongkongs fremtid

– Kristne har sterk innflytelse på den politiske utviklingen i Hongkong, og mange av dem som utvikler politikk her, har enten studert ved katolske eller protestantiske skoler. De er selv kristne. De kjenner kristne verdier og er under påvirkning av kristne venner, sier LTS-presidenten.

LES MER: Kunngjør at kristne er uønsket i det kommunistiske partiet

Hongkong sekulariseres

Chow har svensk-finsk kone og er i stadig kontakt med skandinaviske og andre europeiske kristne, og han pleier med iver forbindelsen med vestlige teologiske miljøer.

Seminaret han leder, fikk i sin tid tomt på høydedraget To Fung Shan i Hongkong av den norske organisasjonen Areopagos, tidligere Den nordiske kristne buddhistmisjon.

Når det gjelder Hongkongs åndelige utvikling, ser Chow flere likhetstrekk med vestlige land.

KINA: Kinesisk megakirke-pastor arrestert. 

– Hongkong blir mer og mer sekularisert, og vi må spørre oss hva som skjer med vår teologiske utdannelse, reflekterer Dr. Chow overfor Kristelig Pressekontor.

– Situasjonen i kirken er alltid relatert til den teologiske utdannelsen. Hvordan den er, har betydning for hva slags prester vi får. Hva slags prester vi får, har betydning for hva slags menigheter vi får. Det er en kjedereaksjon. Jeg prøver å understreke dette overfor våre lærere og jeg forteller dem hvilken viktig rolle de har.

Jeg tenker at våre studenter er de nye misjonærene.

– De nye misjonærene

De 350 studentene ved seminaret kommer fra hele Sørøst-Asia, Hong Kong og fastlands-Kina. Dr. Chow (bildet under) mener at de kan spille en viktig rolle i misjon i en tid der mange tradisjonelle vestlige misjonsorganisasjoner sender ut stadig færre misjonærer.

– Jeg tenker at våre studenter er de nye misjonærene. De kan språket, de kjenner kulturen og de kjenner menneskene, sier LTS-presidenten.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

Tror kristne kan påvirke Hongkongs fremtid

– De vestlige misjonærene måtte ha to års språkopplæring. Deretter kom krevende år hvor de skulle bruke språket i daglig arbeid, bli kjent med mennesker, kulturen og samfunnet, sier han og påpeker at det kan ta 5-6 år før man er fortrolig med språk og kultur og kan kommunisere godt.

– Våre studenter driver buddhistmisjon på en ny måte. Lenge kom buddhistmunker hit til Hongkong og det kristne pilegrimssenteret Tao Fong Shan som Areopagos driver, for å samtale om religiøse spørsmål og kristne tema. Slik er det ikke lenger, sier Chow som opplyser at studentene hans drar hjem og fyller sentrale kirkelige stillinger i sine hjemland og blir lærere på bibelskoler og teologiske skoler, blir prester, diakoner eller evangelister. KPK

kommentarer