– Discos skildring eksisterer knapt i kristen-Norge Kristenliv
– Kristne fremstilles enten som manipulerende eller ofre for manipulasjon. 


Foto: Promo (Nicolai Cleve Broch spiller rollen som pastor Per i den Hillsong-lignende menigheten Friheten)

FRYKTER OVERVURDERING: Karl Johan Kjøde, generalsekretær i Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (NKSS) mener Disco skaper en falsk troverdighet grunnet sine troverdige miljøskildringer. (NKSS). Foto: NKSS

En kristenleder som har større problemer med filmen Disco, er Karl Johan Kjøde, generalsekretær i Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag.

– Jeg satte meg ned med et åpent sinn, men du verden, vi gjør oss selv en bjørnetjeneste om vi gir filmen mer kreditt enn den fortjener.

Les også: Ny Generasjon-leder: – Disco er ikke representativ

Kjøde tar forbehold om at han har vokst opp i det lutherske og har ikke vært personlig involvert i sterkt karismatiske retninger.

Likevel er han leder for tverrkirkelig NKSS og arbeider på tvers av kristen-Norge.

– Når man skyter spurv med kanon, blir det vanskelig å få øye på den reelle, treffende kritikken. Filmen skildrer ekstreme fenomener som vanlige, selv om det knapt nok finnes i dagens kristen-Norge. Dette er svært lyssky virksomhet, også blant kristne.

Jeg tror faktisk ikke regissøren var ute etter å karikere kristen-Norge på en lettvint måte.

– Så Disco slår inn åpne dører?

– Til de grader og etterlater et inntrykk at går du i kirke så er du enten en manipulator eller så blir du manipulert. Det går visst ikke an å gå i kirke uten å bli hjernevasket.

Kjøde så Disco under førpremieren med pastor Erik Andreassen som reiste seg og takket regissør Jorunn Myklebust Syversen.

– Falsk troverdighet

Kjøde beklager seg over resultatet, fordi han ser potensiale og han anbefaler kristne å se filmen.

– Jeg tror faktisk ikke regissøren var ute etter å karikere kristen-Norge på en lettvint måte. Hadde fokuset ligget mer på en konkret menighet eller ligget tettere på Mirjam og hennes familie, så hadde man ikke fått et inntrykk av at dette handler om store deler av kristen-Norge.

LEDER OM DISCO: Dommen over pinse-Norge

Kjøde mener filmen best kan oppsummeres som en advarsel.

– Psykologen til Mirjam sa det best og virket til å være den fornuftige fortellerstemmen i filmen: Budskapet var vel «hvorfor ikke droppe både Gud og kirke?».

PSYKOLOG I SALT: Disco – uten snev av nåde

  • Les hele intervjuet i ukens Korsets Seier. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer