church with mountains in the background Hovedsak

Velg deg et hjem og finn din plass.

 

FORFATTER: Katrine Tjomsland, ungdomspastor i Pinsekirken Filadelfia Tromsø

Har du flyttet til et nytt sted i høst?

Da har du kanskje brukt de siste søndagene på å se deg rundt i de ulike menighetene som finnes i din nye hjemby?

Bra!

Men nå er det tid for å be Gud vise deg hvor du skal plante deg, hvor ditt nye åndelige hjem skal være – og plante deg der! Salme 1,1–3 sier:

«Velsignet er den mann som (…) har sin lyst i Herrens lov og grunner på hans lov dag og natt. Han skal være lik et tre plantet ved elver av vann, som gir sin frukt i sin tid, og har blader som ikke visner. Alt det han gjør, skal lykkes.»

En blomsterbukett er fin ei lita stund, men den blir fort vissen og tørker ut, og den kan ikke slå rot. En potteplante derimot, kan vare i mange år dersom den er plantet i god jord og blir vannet godt. Den får dype røtter, nye skudd/frukter og avleggere som kan plantes et annet sted igjen. Menigheten skal være et sånt sted. Med god jord, jevnlig påfyll fra kilden (Jesus) og gode vekstmuligheter.

De lander ikke, de planter seg ikke og svever rundt.

Hver høst hilser jeg på mange nye studenter som kommer til byen, spente på hvilke eventyr som venter dem i deres nye hjemby. Men hvert år er det én ting som stikker meg litt ekstra i hjertet:

Så mange av de kristne som flytter hit gira og klare for nye eventyr, ender opp med å gå på «menighetsshopping» i mange måneder og gjerne år. De lander ikke, de planter seg ikke og svever rundt.

De får mange overfladiske relasjoner og få dype relasjoner. De går fra arrangement til arrangement i stedet for å plante seg ett sted og faktisk leve hverdagslivet som en del av en «menighetsfamilie». Dessverre er dette en «trend» i de fleste byer og studiesteder i landet.

La oss be Gud om hjelp til å snu den trenden!

Det finnes mange gode menigheter, men velg deg ett hjem.

Kjære nye student – vi vil så gjerne bli kjent med deg! Vi vil så gjerne hjelpe deg, be med deg, trøste deg, le med deg og dele hverdagen med deg. Vi vil så gjerne være dine åndelige barn, søsken, foreldre og besteforeldre, og bygge vårt åndelige hjem sammen med deg.

Så vær så snill – bestem deg! Plant deg! Det finnes mange gode menigheter, men velg deg ett hjem – ikke fem. Velg deg én menighet og bygg der. Finn din plass i menighetsfamilien. By på deg selv med de gaver og evner Gud har gitt deg. Kanskje kan du bidra med gode ord og gode håndtrykk? Med grafisk design eller oppvaskhansker? Med teknisk kunnskap eller praktisk hjelp? Med en leken personlighet eller musikalske evner? Med et bønnehjerte, økonomisk sans, bakekunnskaper eller kanskje ledergaver?

«Ja, men jeg skal bare være her et år», sier du kanskje.

Kjære venn: Tenk hvor mye Gud kan gjøre gjennom deg på et år! Det Gud kunne gjøre gjennom Paulus og Peter og Johannes og alle de andre første kristne – det kan han også gjøre i dag – gjennom deg og meg.

Forplikt deg til å stå på ei liste for en oppgave i menigheten.

Når du har planta deg – skaff deg noen dype røtter. Det er nemlig mye lettere å fortsette å «vandre i ham (Jesus), rotfestet og oppbygget i ham, grunnfestet i troen slik dere har lært, rike på takk» (Kol 2,6–7), hvis du har noen å gjøre det sammen med. Invester i menighetsfamilien.

Plant deg i ei smågruppe. Forplikt deg til å stå på ei liste for en oppgave i menigheten.

Jeg vet du har mange gode unnskyldninger. Jeg har hørt de fleste! Men jeg ønsker å slå et slag for forpliktelse: «La deres ’ja’ være et ’ja’ og deres ’nei’ være et ’nei’», sa Jesus (Matt 5,37a). Hold det du lover, vær til å stole på, vær forutsigbar, forplikt deg! Ta det som en selvfølge at kollokviegruppa må samles på et annet tidspunkt enn søndag formiddag, for da er du opptatt. Da er du jo selvfølgelig i kirka! Dra gjerne på søndagstur med venner, men hvorfor ikke be dem med i kirka først og dra på tur etterpå?

Vær en potteplante – ikke bare en blomsterbukett.

Plant deg! Først da kan du få dypere røtter, vokse og se frukter av det du investerer. Og kanskje får du til og med noen nye «avleggere» (disipler) som kan plantes videre igjen..?

kommentarer