Hvor to eller tre tusen er samlet Hovedsak
Hvem du bygger for er mye viktigere enn hvor mange du bygger for.

 

Skrevet av Cornelia Lingås, ungdomspastor i Pinsekirka Filadelfia Ålesund. 

 

Jeg husker så godt hvordan det var å komme på en lederkonferanse første året som ungdomspastor.

Jeg var sliten, og glad for å få sosialisere med andre i mitt sted – jeg var klar for den ordentlige leirfølelsen man får av å vite at andre rundt om i landet har ryggen din.

Den følelsen kom, med god margin, men jeg husker at jeg overrasket meg selv med hvor vanskelig det var å snakke om ungdomsarbeidet. Det første spørsmålet de fleste stilte, var: «Hvor mange pleier å komme på fredagene deres?»

Antall mennesker på en gudstjeneste avgjør ikke hvor suksessrike vi er som ledere.

Jeg kremtet litt, delte tallet, snakket rundt i ring om hvorfor det var sånn og hvorfor det var så mange på det beste og så få på det verste, og fikk bekreftende «ja, men så bra», før vi pratet videre om noe annet.

Jeg begynte å analysere hvor mange prosent av ungdommene i Ålesund som kom til ungdomsarbeidet, og om jeg egentlig var en god ungdomspastor – basert på antall besøkende.

FORFATTER: Cornelia Lingås, ungdomspastor i Pinsekirka Filadelfia Ålesund.

De aller, aller fleste spurte selvsagt ikke for å sammenligne, eller skape tvil i meg – det er ganske nødvendig å vite antallet man bygger for og har på team for å skjønne hvorfor man former kirka og ungdomsarbeidet slik man gjør.

Men det slo meg som merkelig at det første vi møter hverandre med (lenge før vi spør om hverdag eller gode historier) er antallet på de vi betjener.

To eller tre tusen

Noe av det jeg elsker med Jesus, er at han gjør det helt tydelig at gudsnærvær er tilgjengelig både for de mange og de få.

I Matt 18,20 sier han: «For hvor to eller tre er samlet i mitt navn, der er jeg midt iblant dem.»

Mengder med folk trekker til seg mengder med folk, og det er fantastisk at vi har pinsemenigheter og ungdomsarbeid som gjennomfører flere gudstjenester for å ha plass til alle som vil være med.

Men vi må aldri glemme at antall mennesker på en gudstjeneste ikke avgjør hvor suksessrike vi er som ledere, eller hvor stor rekkevidde Guds ord har på lokalsamfunnene våre.

Ungdom er ungdom

Jeg vokste opp i et ungdomsarbeid hvor vi på en veldig god fredag var 30 personer.

Lovsangsteamet besto av halvparten av forsamlingen, og vi bakte boller til skolelaget på cellegruppa hvor vi hadde plass til alle i ungdomsarbeidet.

Jeg fikk prøve å være med i alle teamene jeg ville, og ungdomspastoren vår møtte opp på alle konsertene og festene vi inviterte ham til.

Det er fristende å spørre om antall mennesker på gudstjenester, ungdomsmøter og i cellegrupper, men som leder er det trolig ikke det man først og fremst trenger å prate om.

Jeg ville ikke for alt i verden byttet det ut.

Gjengen jeg leder vokser i tro i et litt større miljø. Medarbeiderteamet vårt overgår antallet vi var totalt i ungdomsarbeidet jeg vokste opp i, og vi har mulighet til å gjennomføre større arrangementer med arbeidskraften, pengestøtten og lidenskapen ungdomsarbeidet bringer med seg.

Men de spiser også Grandiosa hver fredag. De er megatøffe på skolene hvor frimodigheten prøves daglig.

De fikk også de livsendrende opplevelsene av hvem Gud er på Ufestivalen, og de lovsynger verken høyere eller lavere enn den lille gjengen jeg vokste opp i – faktisk vil jeg tørre å påstå at ungdommer er ganske universale i sin lengsel etter å bygge en autentisk tro som varer livet ut, uansett om de kommer fra store eller små ungdomsarbeid.

First things first

La oss være oppmuntrende når vi treffer hverandre. Det er fristende å spørre om antall mennesker på gudstjenester, ungdomsmøter og i cellegrupper, men som leder er det trolig ikke det man først og fremst trenger å prate om.

Hva med kreativiteten? Hva med sjelelivet? Hva med å spise et godt måltid sammen og drøfte strategier; ikke for å øke antallet mennesker i kirka, men for å få Guds ord til å nå enda lengre ut til folkemassene?

Til alle ledere, ungdomspastorer og eldsteråd som får en klump i magen hver gang noen begynner å definere din arbeidssuksess ut fra hvor mange dere samler i løpet av en uke; dere gjør en fantastisk jobb.

Guds ord vender aldri tomt tilbake. Dere har gigantiske hoppeslott i himmelen hele gjengen, det er jeg brennsikker på.

kommentarer