Pastor vitner om datterens destruktive depresjon Kristenliv
Torsdag ettermiddag snakket Hedmarktoppen om de mørke sidene av livet. 

 

– Der sår møter sår finnes helbredelse, forteller den svenske pastoren Fredrik Lignell til Hedmarktoppen torsdag ettermiddag.

Sitatet er hentet fra Frank Mangs, den kjente vekkelsespredikanten og sjelesørgeren.

– Jesus vet. Jesus skjønner. Han smakte ikke bare på seier og glede, men også angst, smerte og mørke, forteller den svenske forkynneren, som til daglig rundt 1000 medlemmer i menigheten Ryttargårdskyrkan i Linköping.

Livets djevelskap

SVARER SALEN: Leder under Sommerstevnet, Linn Byberg, oversetter vonde personlige historier og spørsmål fra salen til den svenske gjestetaleren Fredrik Lignell.

Da Fredrik Lignells datter Jonna var 17, ble hun gravid.

Kort tid etter fødselen falt hun inn i en dyp depresjon. I 2017 debuterte den svenske pastoren med boken «Bottenkänning», som blottlegger det familien opplevde der drømmene brast og der livet viste hvor mørkt det kan bli.

I boken beskriver det å være pappa til en datter som skader seg selv og skrekken over at alt går i stykker og aldri blir helt igjen, som «Guds langsomme svar på livets djevelskap». Samtidig er det en fortelling om håp, om det å fortsette å tro, om forsoningen med livet slik som det ble og om gleden over å bli morfar i en alder av 42.

I vår tradisjon har vi en tendens til å forsøke å bære Gud.

Unntaksvise helbredelser

På Sommerstevnet vitner den svenske forkynneren åpenhjertig om at Jonna fortsatt er deprimert. Den stressende eksistensen har ført til at hans kone Sus har vært sykemeldt i fire år.

– Jeg har sett helbredelser. Jeg har opplevd profetisk tale. Men for meg har ikke denne siden av kristenlivet vært hverdagen, og min følelse er at det er slik for ganske mange kristne.

Som avslutning fikk flere i Hedmarkhallen anledning til å fortelle sine historier om dødsfall, sykdom og selvmord blant nære venner og familie. Lignell responderte nært og ettertenksomt.

– I vår tradisjon har vi en tendens til å forsøke å bære Gud, forsvare Gud, ta ansvar på vegne av Gud når helbredelsen eller Guds svar drøyer. Når alt sprekker i være liv tenker jeg at Gud skal få lov å bære oss, ikke motsatt.

Han poengterer også igjen og igjen at fellesskapet også er ment til å dele sår.

Konsept

TRO I VERDEN: Gjennom preformanceart – dans, drama og tale – viser Therese Slob sin reise inn i konseptet kristendom i møte med det brutalt vonde.

Lignells seminar var andre del i seminaret «Tanker og tro i møte med livet». Medleder i Hverdagskirken på Hamar, Therese Slob, sto for den første.

Gjennom preformanceart – dans, drama og tale – viser hun sin reise inn i konseptet kristendom i møte med det brutalt vonde. Videre spør hun seg om fine og ferdigtygde fraser som vi sier og som vi bare skal adoptere, men jeg tenker ofte ”jammen hva betyr det, egentlig?”

Hun stiller flere spørsmål:

Hva når vi ikke klarer å svelge, eller adoptere, de ferdigtenkte tankene eller synge de fine sangen, og hvorfor er det så trangt når Gud er så stor?

– Jeg så Therese vise den performancen i Hverdagskirken. Det rørte meg dypt, forteller Linn Byberg.

Hun leder Sommerstevnet med ektemannen Geir, samt medleder i Hverdagskirken.

– Vi har som mål å snakke ærlig om livene våre, mer ærlig enn det som har vært vanlig i kirker.

Les intervjuet med Slob, arrangør Linn Byberg og et utvidet intervju med Lignell i neste ukes Korsets Seier. 

 

 

kommentarer