Miley Cyrus inn i abortkampen Samfunn


Støtter abort
 sammen med stjernedesigner. 

 

Tekst: Ane-Marthe Hop-Hansen. Foto: Flickr

Den 26 år gamle artisten har kastet seg inn i abortdebatten i USA, i samarbeid med motedesigner Marc Jacobs. Cyrus figurerer på en genser som Jacobs har designet, med en tekst som støtter kvinners rett til abort.

323.999 aborter

Inntektene fra salget av genseren går til Planned Parenthood, som er den største enkeltstående aktøren for aborter i USA. I 2014 rapporterte de at de hadde utført 323.999 aborter.

Cyrus ble kjent for hele verden gjennom TV-serien «Hannah Montana». Da var hun 13 år, hennes bestefar var forkynner, og unge Cyrus fortalte at hun trodde på Jesus. Mye har skjedd siden den gang, og nå har artisten altså engasjert seg på aborttilhengernes side i USA.

Målet er at USAs høyesterett skal revurdere den grunnlovsfestede retten til abort.

Strengere abortlover

Cyrus´ engasjement kommer som en reaksjon på at flere stater er i ferd med å innføre såkalte hjertebanklover. Slike lover eksisterer allerede i statene Ohio, Kentucky, Mississippi og Georgia. Dette er lover som gjør abort ulovlig etter at de første hjerteslagene kan registreres, det vil si når en kvinne er rundt seks uker på vei. Den republikansk-ledede staten Missouri har en slik lov til vurdering, og den folkevalgte forsamlingen i Louisiana er halvveis gjennom en behandling av en liknende lov.

Den republikanske guvernøren Kay Ivey signerte den 15.mai i år et lovforslag som totalforbyr abort i delstaten Alabama, skriver kommunikasjonsrådgiver i Menneskeverd, Maria Victoria Kjølstad Aanje.

– I dag har jeg signert Alabama Human Life Protection Act. For tilhengere av lovendringen er dette et kraftfullt tegn på befolkningens overbevisning om at ethvert liv er en hellig gave fra Gud, skrev Ivey på Twitter 15.mai.

Delstaten har forbudt abort med unntak av tilfeller der «det ufødte barnets mor utsettes for en betydelig helserisiko.» Det blir straffbart å avslutte en graviditet uansett årsak og uansett tidspunkt. Strafferammen settes til 99 års fengsel og vil gjelde legen som utfører inngrepet.

Disse restriktive lovene er et ledd i en større sammenheng der målet er at USAs høyesterett skal revurdere den grunnlovsfestede retten til abort.

 

Historisk rettssak

Den grunnlovsfestede retten til abort i USA, startet med den historiske Roe v. Wadeavgjørelsen i 1973. Den slo fast at kvinners rett til abort er beskyttet av retten til privatliv som uttrykt i grunnlovens 14.paragraf. Gjennom Roe vs. Wade ble alle statene derfor tvunget til å åpne for abort.

Nå har Høyesterett blitt mer konservativt etter president Trumps utnevnelse av to nye konservative dommere, og derfor ser republikanerne en mulighet for lovendring.

 

New York mest liberal

New York vedtok USAs mest liberale abortlov i januar. Loven åpner opp for abort frem til svangerskapets 24.uke. Dersom fosteret anses som ikke levedyktig, eller hvis morens liv og / eller helse er i fare, kan abort utføres helt fram til fødsel. Samtidig åpner den for at sykepleiere og jordmødre kan utføre abort når som helst i graviditeten, mens det tidligere bare var autoriserte leger og gynekologer som kunne utføre dette inngrepet.

Flere har påpekt «at «helse» er et vidt begrep som kan tolkes med romslig margin, og at begrepet ikke levedyktig også står uten noen nærmere presisering.» Det kan åpne opp for «skjønnsmessige vurderinger som kan resultere i aborter som ikke er medisinsk nødvendige», skriver Aanje, som påpeker at New Yorks liberale lov delvis er vedtatt fordi det er fare for at den grunnlovsfestede retten til abort kan bli innskrenket. Derfor vedtar de «lover som likevel kan bli stående», skriver Aanje.

kommentarer