Aissata, cleft lip patient, in the ward after surgery with her mother. Hovedsak

En 7 måneder gammel baby født med leppe- og ganespalte ble milepæl-pasient om bord på verdens største sivile sykehusskip, «Africa Mercy». Moren hadde reist 350 kilometer langs Guineanske veier for at barnet hennes skulle få hjelp.


Foto: Mercy Ships

CONAKRY, Guinea: Denne uken mottok syv måneder gamle Aissata gratis kirurgisk behandling for medfødt leppe- og ganespalte om bord på Mercy Ships sitt sykehusskip «Africa Mercy». Hun ble pasienten som markerer den veldedige organisasjonens gratisoperasjon nummer 100.000 siden oppstarten i 1978.

Den lille jenta og moren hennes reiste 350 kilometer for å komme frem til sykehusskipet, der det ligger til kai i hovedstaden Conakry.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kirurgene Phil Freeman (venstre) og David Chong gjennomfører leppespalteoperasjon av Aissata (7 mnd) om bord på sykehusskipet «Africa Mercy». Operasjonen ble nummer 100.000 i organisasjonens 40-årige historie.
Kirurgene Phil Freeman (venstre) og David Chong gjennomfører leppespalteoperasjon av Aissata (7 mnd) om bord på sykehusskipet «Africa Mercy». Operasjonen ble nummer 100.000 i organisasjonens 40-årige historie.

Siden skipets ankomst i august 2018, har Mercy Ships gitt gratis operasjoner til over 2.100 personer under oppholdet i Guinea. 

For Mercy Ships, som tidligere var en del av Ungdom i Oppdrag, blir operasjonen en viktig og gledelig hendelse i organisasjonens mer enn 40 år lange historie. For Aissata vil inngrepet ha avgjørende betydning for hennes liv og fremtidsmuligheter. Hun ville sannsynligvis aldri fått tilbud om medisinsk behandling i eget hjemland.  Jeg har alltid vært bekymret for datteren min, forteller Hassanatou, Aissatas mor.

– Hva ville skje om hun ikke hadde fått hjelp? Nå som hun har tatt om bord på sykehusskipet er jeg ikke redd lenger.

Familien til Hassanatou og Aissata er blant verdens fem milliarder mennesker som ikke har tilfredsstillende tilgang til trygg kirurgi. Denne globale utfordringen er særlig stor i Afrika. Lancet globale helsekommisjon anslår at så mange som 93% av befolkningen sør for Sahara ikke har tilgang på kirurgisk behandling, til tross for at dette er en uunnværlig del av et fungerende helsetilbud.

Mercy Ships bidrar til å møte utfordringen ved å sende sykehusskip bemannet av frivillige til områder hvor behovet for kirurgisk behandling er særlig stort. Mercy Ships sine kirurger trener også lokalt helsepersonell for å øke kapasiteten til de lokale helsemyndighetene. På den måten skaper organisasjonen langvarige forandringer i etterkant av skipets tilstedeværelse. Fra organisasjonen ble startey i 1978, her Mercy Ships berørt mer enn 2,7 millioner mennesker. 

LES MER: Mercy Ships mottar 41 millioner fra Norad

– Smilet til Aissata etter operasjonen er et bilde på forandringen vi jobber for å skape for millioner av medmennesker i Afrika som mangler tilgang til et trygt kirurgisk behandlingstilbud, sier Mercy Ships sin grunnlegger Don Stephens. 

Doktor David Chong, plastisk kirurg fra Australia, er en av de nærmere 400 frivillige som arbeider om bord på «Africa Mercy». Chong har i mange år vært opptatt av å bruke sin kompetanse for å forandre fremtiden til mennesker som står bakerst i den globale helsekøen. Han var ansvarshavende under operasjonen av Aissata. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Doktor David Chong leker med Aissata etter operasjonen.
Doktor David Chong leker med Aissata etter operasjonen.

 – Jeg føler meg både takknemlig og ydmyk av å være en del av milepælen med 100.000 operasjoner, i lys av den enorme innsatsen til Mercy Ships frem til denne dagen. I over 40 år har organisasjonen arbeidet for å gi håp og fremtid til pasienter som Aissata, uttaler Chong. – Gjennom disse årene er det svært mange som har jobbet som frivillige om bord på sykehusskipene, ut ifra et ønske om å hjelpe verdens glemte fattige. Jeg er stolt av å få bidra i denne kraftfulle bølgen av godhet som Mercy Ships utgjør.

Aissata er heldig som får operasjon for den medfødte leppe- og ganespalten. I de aller fleste vestlige land vil en slik defekt bli operert i løpet av kort tid etter fødselen. I områder med liten eller ingen tilgang til kirurgisk behandling er det dessverre mange barn som aldri får operasjon. Leppe- og ganespalte kan føre til underernæring dersom barnet ikke får i seg morsmelken. Det vil også kunne medføre sosial utestengelse og mobbing når barnet blir større. Takket være gratis operasjon hos Mercy Ships vil ikke Aissata møte noen av disse utfordringene. 

– Behandlingstilbudet på skipene forandrer fremtidsbildet til pasientene våre, sier Donovan Palmer, CEO i Mercy Ships. – Ved å inngå samarbeidsavtaler med helsedepartementer i Vest- og Sentral-Afrika, bidrar vi til å utvikle den kirurgiske kvaliteten og kapasiteten i regionen. Sammen gir vi håp og fremtid til mennesker som har mistet begge deler som følge av sykdom, skader eller fødselsdefekter. Det fremmer utviklingsmulighetene til både enkeltindivider og nasjoner i denne delen av verden, avslutter Palmer. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bakre rekke (fra venstre til høyre): Zhalmaine Tuya, Rachel Pollard, Catherine Lai, David Chong, Phil Freeman, Alimou Mamadou Diallo, Brian Barki. Fremste rekke (fra venstre til høyre): Jill Sullivan, Hanna Shim.
Bakre rekke (fra venstre til høyre): Zhalmaine Tuya, Rachel Pollard, Catherine Lai, David Chong, Phil Freeman, Alimou Mamadou Diallo, Brian Barki. Fremste rekke (fra venstre til høyre): Jill Sullivan, Hanna Shim.

kommentarer