Endelig fri Hovedsak

Asia Bibi har ankommet Canada sammen med sin familie.

– Dette er en stor dag. Asia Bibi har forlatt Pakistan og er fremme i Canada. Hun er gjenforent med sin familie. Rettferdigheten har seiret, sier Bibis advokat Saiful Malook til The Guardian.

Bibi, den kristne kvinnen som i 2009 ble dømt til døden for å ha fornærmet profeten Muhammed, har levd i skjul i Pakistan i påvente av utreise.

Reiseforbud og isolat

De første meldingene om at Bibi hadde forlatt Pakistan kom for to dager siden. I april fikk mediene beskjed fra landets statsminister Imran Khan om at hun fortsatt var i Pakistan, men de siste dagene har hun altså fått klarsignal til å reise.

Firebarnsmoren satt på dødscelle i åtte år, før hun i oktober i fjor ble frikjent, og den ti år gamle dødsdommen ble opphevet. Frikjennelsen førte til voldsomme demonstrasjoner fra islamister som mente hun burde henges.

Protestene og truslene mot Bibi førte til at hun fikk reiseforbud og satt i isolat.

– Asia Bibis skjebne avhenger av statens evne og vilje til å passe på henne. Jeg ser ikke bort fra at hun kan bli tatt livet av mens hun sitter i varetekt. Bibi må beskyttes selv inne i fengsel, sa generalsekretær i Stefanusalliansen, Ed Brown, til Dagbladet.

I januar avviste Pakistans høyesterett å oppheve frifinnelsen av Bibi, og saken ble endelig avsluttet.

Hun ble et ikon for menneskerettigheter og forfulgte i hele verden.

– Et ikon

Asia Bibi er den første kvinnen som har blitt dømt til døden for blasfemi i Pakistan. Stefanusalliansen kjenner ikke at noen har blitt henrettet for blasfemi i Pakistan, men de som blir dømt står i fare for å bli drept underveis i saksbehandlingen.

Sajid Christopher Paul leder Stefanusalliansens partnerorganisasjon Human Friends Organization. Korsets Seier møtte Paul i februar. Han var da lettet over sakens utfall, og fortalte at det var viktig for organisasjonen å få henne frikjent.

– Hun ble et ikon for menneskerettigheter og forfulgte i hele verden. Det var veldig viktig for oss å få henne frikjent så hun kan bo hos familien sin, sa han da.

kommentarer