«Helt feil at vi vil avkristne Norge» Hovedsak

Sammen med en rekke kristenledere møtte Sigmund Kristoffersen Arbeiderpartiet på Youngstorvet.


Tekst: Karl Andreas Jahr
Foto: Sigmund Kristoffersen

Åtte sentrale arbeiderpartipolitikere møtte fem-seks kirkeledere fra blant Frelsesarmeen, Kirkerådet, Norges Kristne Råd, Troens Bevis og Pinsebevegelsen – samråd med Kristne Arbeidere.

Ifølge invitasjonen ønsket partiet å være i dialog om spørsmål angående solidaritet og nestekjærlighet. Både partiledelsen og sentrale representanter fra Stortingsgruppa deltok.

– Jeg må si jeg var imponert over interessen og samtalene, sier Sigmund Kristoffersen om den to timer lange samtalen.

– De lyttet og forsøkte å forstå. Jeg synes de tok innspillene vår på en konstruktiv og alvorlig måte, forteller lederen for Pinsebevegelsen Norge videre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MØTTE AP: Sigmund Kristoffersen, leder av Pinsebevegelsen Norge.

Stadig flere krav

Leder for Pinsebevegelsen Norge forteller økonomiske ordninger som en av temaene som ble diskutert. For å statstilskudd blir kravene mot kirkesamfunnene stadig lenger; som medlemsantall, kjønnskvote og lokal korrupsjon.

– Tilskuddet er egentlig en refusjonsordning. Da føler vi det blir galt å stille en lang rekke med krav. I Pinsebevegelsen har vi 30 prosent kvinnelige ledere, så den påleggelsen virker unødvendig og mistenkeliggjørende.

Kristoffersen snakket også på vegne av Pinsemisjonen, som opplever bistand og korrupsjonsreglene merkelig strenge. Han henviser til en kjent korrupsjonssak fra 2010 der Pinsemisjonen på egen hånd avslørte korrupte kongolesiske kirkeledere. Med en gang varslet de Norad.

– Pinsemisjonen selv blir ansvarliggjort, og nærmest erklært skyldige. Med våre midler må vi dekke inn noe andre er skyld i.

Det er helt tydelig at avkristningsryktet er en markelapp de misliker.

Lover med bieffekter

Frelsesarmeen var bekymret for at venstresiden ville skape vanskelige levekår for ideelle organisasjoner. De opplever nemlig at de taper anbudsrunder når det kommer rusomsorg, barnehage og skoledrift. Ap kontret med at de ønsker ideelle organisasjoner, men ikke kommersielle interesser som tar ut utbytte.

Kristoffersen synes han fikk gode og genuine svar, blant annet at noen av innskjerpelsene egentlig var rettet mot andre religiøse grupper, men hadde hatt noen uheldige bieffekter.

Nå venter vi på at de andre partiene skal følge etter.

Avskristning

Under møtet understreket Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre at «det er helt feilaktig at vi ønsker å avkristne landet».

Ifølge Kristoffersen virket politikerne samtykkende da kirkelederne snakket om kirkesamfunnene som en kulturbærende og sosial kraft i lokalsamfunnet med en rik historie.

– Det er helt tydelig at avkristningsryktet er en merkelapp de misliker. Det understreker de veldig, gjenforteller Kristoffersen.

– Bør virkelig Pinsebevegelsen søke et nærmere samarbeid med Arbeiderpartiet, som nettopp har ryktet som «avkristnere»?

– Jo mer vi er uenige, jo mer de ikke forstår, jo viktigere er kontakt og relasjon. Vi må bruke alle midler til å fortelle hva vi opplever. Epost, brev og innlegg i avis er ok, men denne tilgangen er mye bedre. Da avkles fordommer, halvsannheter og feilaktige fremstillinger, sier Kristoffersen før han tilføyer at:

– Det var en personlig invitasjon med en personlig tone der det gikk på fornavn. Dessuten var det Ap som strakk ut en hånd i første omgang.

Kristoffersen mener det er helt uvesentlig hvilke parti som tar kontakt, og mener Pinsebevegelsen må benytte slike muligheter til å fortelle om hvem og hva vi er. Ellers har Pinsebevegelsen jevnlig kontakt med KrF og har hatt ett tidligere møte med Arbeiderpartiet.

– Dette var litt overraskende, men positivt overraskende. Nå venter vi på at de andre partiene skal følge etter.

Barn skulle ikke lide grusomheter på grunn av foreldrenes valg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

RESPEKT FOR TROENDE: – Samlingen i Sarons Dal er av de store sommerbegivenhetene i Norge, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da han i 2015 møtte Sten Sørensen og KrF-leder Knut Arild Hareide under sommerstevnet i Kvinesdal.

– IS-barn kan bli som tyskerbarn

Både Rune Edvardsen og Sten Sørensen ble invitert til å delta fra Troens Bevis. Det meldte misjonsorganisasjonen fra Kvinesdal i forkant av møtet.

– Rune er forhindret fra å delta, men jeg reiser inn. Jeg synes det var veldig hyggelig å bli invitert. Det viser at vi i Troens Bevis blir regnet som positive bidragsytere i en verdisetting. Og det setter vi stor pris på, sier Sørensen til Avisen Agder.

I forkant av møtet har Sten Sørensen satt opp tre temaer som han ønsker å prate om. Det gjelder norske barn i flyktningeleirer i Syria og Irak, bistandsarbeid gjennom lokale organisasjoner og kirker, og et ønske om tydeligere signaler om støtte og respekt for kirkens plass i det norske samfunn og kulturen, står det på nettsiden til Troens Bevis.

– Jeg håper ikke barna av IS-foreldre opplever samme skjebne som enkelte såkalte «tyskerbarn» opplevde i etterkrigstiden. Barn skulle ikke lide grusomheter på grunn av foreldrenes valg. Vi vet også at det finnes mange korrupte regimer og mennesker. Så når det kommer til bistandsarbeid håper jeg at midler i større grad kan bli formidlet gjennom private organisasjoner og kirker som er tett på befolkningen. Bistandsarbeidet trenger kompetansen og hjertelaget som kirken har, sier Sten Sørensen, som ser frem til møtet med spenning og forventning.

kommentarer