14 kilo kirkesukker til folket Hovedsak

Salt-kirken i Os og Nordhordland samler lokalsamfunnet til fest 1.mai.

Tekst: Ane-Marthe Hop-Hansen. Foto: Sondre Olsen.

– 1.mai er en fridag da få har planer, og alle har fri. Vi så at vi kan være en aktør som gjør at folk kommer sammen og har det kjekt, sier Christian Thorbjørnsen. Han er pastor i Salt Nordhordland, én av to Salt-kirker som i går lagde fest for bygda si.

Hoppeslott

Arrangementet heter «Salt sosial» og er en gratis aktivitetsdag for hele familien i idrettshallen Nordhordlandhallen. Kirken leier hoppeslott, tryllekunstner og sukkerspinn-maskin for å nevne noe, og det er gratis mat og drikke til alle.

– Vi serverte 1.200 pølser og lagde sukkerspinn av 14 kilo sukker. Barna sto i kø i en halvtime før de kom fram til sukkerspinnet, men de synes det var verdt det, sier Thorbjørnsen og ler.

Vi ønsker å være en kirke som strekker oss ut til bygda.

– Kjempekjekt

Ideen om et 1.mai-arrangement tok pastoren med seg fra tiden da han tilhørte Salt-kirken i Bergen sentrum. Da han og kona flyttet til Knarvik for å starte Salt der, inviterte de kjentfolk til fest 1.mai.

Senere har det utviklet seg og blitt en tradisjon for mange i bygda, og mange uttrykker takknemlighet.

– Folk synes det er kjempekjekt. Vi ønsker å være en kirke som strekker oss ut til bygda, og vi ønsker at folk skal vite at vi er der. Det er også en verdi i seg selv å skape møteplasser, sier han.

Stort hjerte

Øystein Husebø er prosjektleder for arrangementet, og han er glad for at menighetens folk er så rause med å bruke tiden sin på en sånn dag.

– Alle gjør det med et veldig stort hjerte og engasjement. Det er veldig fint å oppleve i praksis, sier han.

Det viktigste er likevel å se at bygdas folk har en fin dag.

– Som kirke ønsker vi å være rause og strekke oss ut til lokalsamfunnet. Det er utrolig kjekt å se at naboer, familie og mennesker vi aldri har møtt er så glade for et godt tilbud på en fridag.

Ekstra løft

En halvtime sør for Bergen ligger Salt Os. De har tilsvarende arrangement, men kaller det for «Barnas dag».

– Vi vil være med på å skape en dag der alle hygger seg, sier pastor Daniel Matthiesen. Han forteller at oppimot 1.000 mennesker deltok på gårsdagens fest i Os.

Begge kirkene har fått hjelp fra Salt i Bergen sentrum der menigheten har kirke og bibelskole, og studenter og familier derfra hjalp til i bygdene.

– Det er veldig fint å ha en moderkirke i sentrum der det finnes ekstra løft til å gjøre ting i denne skalaen, avslutter Matthiesen.

kommentarer