Ebba Busch Thor, (KD) Kristdemokraterna Hovedsak


Kristdemokraterna med 12,2 prosent oppslutning i fersk måling.


Tekst: Deborah Selbekk Lunde
Foto: KS arkiv

Kristdemokraterna-leder Ebba Busch Thor har god grunn til å smile om dagen.

I en ny SIFO-måling får partiet nemlig en oppslutning på hele 12,2 prosent.

Det er en økning på 2,8 prosent sammenlignet med mars.

Tangerer 90-tallet

Med denne målingen er Ebba Busch Thor nær ved å tangere den beste oppslutningen til KDs tidligere partileder Alf Svensson. Svensson var partileder for KD i neste tre tiår.

Veksten og den senere nedturen går tett sammen med Kristelig Folkepartis utvikling i Norge.

Ved valget i fjor høst fikk Kristdemokraterna en oppslutning på 6,3 prosent. Den ferske målingen fra april i år viser at partiet dermed har dobbelt så stor oppslutning i dag som ved valget.

LEDER: Karl Andreas Jahrs lederartikkel om KDs suksess «Tydelighet er attraktivt».

Vil lære av svenskene

Mirjam Ydstebø (KrF), ordfører i Kvitsøy kommune, var nylig på studiereise til KD.

Hun mener KRF kan lære av den kristendemokratiske suksesshistorien i øst. Om ikke annet kan man dra hjem igjen med fremtidstro og optimisme på at det er mulig å snu trenden, og igjen klatre oppover på meningsmålingene.

Det politiske budskapet til KD er det samme som før

– De har evnet å finne et kristendemokratisk svar på det folket er opptatt av. Et sterkt fokus på familie, trygghet i samfunnet, helse og omsorg, integrering og ikke minst tydelighet på det kristne verdigrunnlaget er det vårt søsterparti i Sverige har markert seg på. Flere av våre svenske kristendemokratiske kollegaer understreker at det politiske budskapet til KD er det samme som før, men formidlingen er tydeligere, forklarte hun til Dagen i slutten av mars i år.

Ydstebø skryter av Busch Thor som en tydelig leder og en dreven debattant.

– Hennes partifeller ga uttrykk for at oppturen først kom når Ebba fikk vist frem til det svenske folk hvem hun er som person. Dette har ført til at hun nå scorer høyere på tillitsbarometeret i avisen Expressen enn alle de andre partilederne.

PORTRETT: Ebba Busch Thor fant sin egen vei.

Vant til store hopp

Partiet er likevel ikke fremmed for brå økning på kort tid. Kristdemokraterna har tidligere økt fra tre til seks prosent på én måned.

– Det er unikt, sier Sifos opunionssjef Toivo Sjörén til SvD.

Etter å ha ligget på omkring 2,5 prosent av stemmene ved de fleste valg før 90-tallet, fikk Kristdemokraterna sitt definitive gjennombrudd i 1991 med 7,2 prosent av stemmene.

Kristdemokraterna gjorde sitt beste valg i 1998 med 11,8 prosent oppslutning.

Ebba Busch Thor har vært partileder for Kristdemokraterna siden 25. april 2015. Hun tok over partiledelsen etter Göran Hägglund som var leder for partiet i et knapt år.

Kristdemokraterna ble stiftet i 1964 og fikk sitt nåværende navn i 1996.

kommentarer