Jihadisten som møtte Jesus Møtet med Gud

I dag har Bashir Mohammad (25) et kors på veggen hjemme, og han leder en bibelgruppe i sin egen stue. For fire år siden var situasjonen en annen. 


Tekst Ane-Marthe Hop-Hansen

Mohammad forteller at han slåss i frontlinjen i den syriske borgerkrigen. Han var medlem av Nusra Front, en avgreining av Al Qaida. Han er en jihadist som vendte om til Jesus. Ingen er mer overrasket over omvendelsen enn Mohammad selv, og hans historie er så spesiell at selv avisen New York Times har valgt å trykke hans historie. 

– For fire år siden hadde jeg drept den som hadde fortalt meg at jeg kom til å konvertere, sier han. 

Før tilba vi i frykt. Alt er forandret.

Henrettelser

Mohammad vokste opp i en muslimsk familie, i Afrin, som er en kurdisk landsdel nord i Syria. Allerede som tenåring var han fasinert av ekstremisme, og han ble tilhenger av de mest ekstreme tolkningene av islam. Sommeren 2012 sluttet han seg til Nusra Front, en gruppe som ønsker å etablere en ekstrem stat. Da ble han vitne til deres ekstreme brutalitet, med tortur og henrettelser.

– De fortalte meg at de vi drepte var Guds fiender, så jeg tenkte at disse henrettelsene var noe positivt, sier han. 

MØTET MED GUD: Kommunist frelst av mammas bønner

Han var en aggressiv mann, med et temperament som selv familiemedlemmer fryktet.

Da han besøkte familien sin for å feire kurdisk nyttår i mars 2013, reagerte han med avsky på det han så som en blasfemisk feiring. Han ville ikke være sammen med familien, og tvang også forloveden sin, som nå er hans kone, til å holde seg borte fra dem. Familien bønnfalt ham om å ikke dra tilbake til fronten, men han hørte ikke på dem. 

Da jeg så at muslimer drepte muslimer, forsto jeg at noe var galt.

Tvilte på motivene

Da han kom tilbake i krigen, begynte han likevel å stille spørsmål ved Nusras motiver. Han så at de og motstanderne brukte samme metoder, og at brutaliteten var like stor på begge sider av konflikten. Han bestemte seg for å reise hjem til Afrin.

– Jeg oppsøkte Nusra for å finne guden min. Men da jeg så at muslimer drepte muslimer, forsto jeg at noe var galt, sier han. 

Han og kona flyktet til Istanbul, og Mohammad ønsket at hun skulle begynne å bruke niqab eller dekke ansiktet helt. 

MØTET MED GUD: Troen på NRK-settet

På nyåret i 2015 ble kona imidlertid alvorlig syk, og hun ble stadig verre. En dag Mohammad snakket med sin fetter Ahmad, som bodde i Canada, fortalte han at hun var syk. Det var Ahmad som hadde tatt med Mohammad til undervisning om jihad som tenåring. 

Mohammad ble sjokkert da han fikk høre at Ahmad nå hadde konvertert og blitt en kristen. Ahmad spurte om han kunne få be om at Mohammads kone skulle bli frisk. Mohammad nektet. Samtidig var han desperat, fordi kona var så syk. Til slutt tillot han Ahmad å be for henne. I løpet av noen dager ble hun frisk, og Mohammad forsto at det hadde noe med den bønnen å gjøre. 

MØTET MED GUD: Frelst via tv-en

Tilba i frykt

Mohammad spurte fetteren sin om han kunne sette ham i kontakt med en kristen forkynner i Istanbul som kunne lære ham om kristen tro. Han fikk kontakt med Eimad Brim, en misjonær fra Den gode hyrde, som er en evangelisk gruppe med base i Jordan. Mohammad visste at hvis han konverterte, kunne han bli drept.

Likevel fortsatte han å lese Bibelen, for han ble roligere av å lese den enn Koranen. Han følte seg også mer velkommen i de kirkene han besøkte, enn i moskeene. For Mohammad og hans kone var det imidlertid de nattlige drømmene som overbeviste dem. Hun drømte en natt om en bibelsk person som delte havet. Paret tolket dette som en oppmuntring fra Jesus. Mohammad drømte selv at Jesus ga ham noen erter. 

MØTET MED GUD: Cecile ble frelst via Youtube

– Det er stor forskjell mellom den gud jeg tilba før og den jeg tilber nå. Før tilba vi i frykt. Alt er forandret, sier Mohammad. 

Likevel har det kostet mye. Omvendelsen gjør Mohammad til et mål for de muslimske fundamentalistene han før kjempet sammen med, og han frykter at de en dag vil finne ham. Hvis det skulle skje, stoler han på at han har den beste beskyttelsen han kan få.

– Jeg stoler på Gud, avslutter Bashir Mohammad. 

MØTET MED GUD: Heidi ble funnet på et barnehjem i Bangkok

kommentarer