Kommunist frelst av mammas bønner Møtet med Gud

Filip Stokkeland satt i sentralstyret for Arbeidernes Kommunistparti. I dag er han bibellærer.


Tekst og foto: Lars Christian Gjerlaug

Vi møter Filip Stokkeland idet forsamlingen er i ferd med å sive ut etter søndagsgudstjenesten i Elihu-menigheten i Levanger. Frimenigheten, som er plassert midt i Levanger sentrum, har navn etter den sannferdige og frimodige vennen til Job, og Filip som leder pastorgruppa i menigheten står godt i den tradisjonen. 

– Jeg hadde nok en barnetro som liten, sier Filip og drar litt på ordene.

MØTET MED GUD: Troen på NRK-settet

Klassekamp

Filip vokste opp i et skilsmissehjem der både mor og far hadde en kristen tro, men der menighet aldri ble en del av oppveksten.

– Etter hvert som jeg vokste opp ble det vekket et ganske stort engasjement for samfunnet rundt meg. Det begynte med et kraftig Miljøengasjement i Natur og Ungdom, som førte meg inn i kampen mot EU i 1994. I EU-kampen møtte jeg folk fra målungdommen, Sosialistisk Ungdom og Arbeidernes Kommunistparti (ofte kalt AKP-ml eller ml-bevegelsen red.anm.) og da jeg flyttet fra Drammen til Oslo i 1994 ble jeg aktivt med i AKP, først på lokallagsplan, så i sentralstyret.

– Ble det mange sinte demonstrasjonstog i denne tiden?

– Det er klart vi hadde tydelige meninger, men når jeg ser tilbake på denne tiden, så ser jeg at jeg også i disse sammenhengene var mest opptatt av å se menneskene rundt meg vokse og utvikle seg, sier pastoren.

MØTET MED GUD: Datteren som vendte hjem

Bønnekamp

Det var ikke bare Filip som var aktiv, mamma Kari ba så det knaket.

– Jeg hørte en pastor profetere på tv at om man ba og velsignet sønnen sin i 40 dager, så skulle han bli frelst. Jeg tok det til meg og satte i gang. Mitt første prosjekt var å få ham med på en julekonsert i Filadelfiakirken, forteller Kari.

Filip, som ikke ville såre moren sin, ble med på konserten, men gikk ut før det var ferdig.

MØTET MED GUD: Frelst via tv-en

– Jeg mista litt motet, men begynte å faste for å få ham med på Alpha-kurs over på nyåret. I det naturlige var det helt fjernt, gutten min var en argumenterende kommunistisk ateist, men jeg hadde fått tro for et gjennombrudd, forteller Kari med en tåre i øyekroken.

– Jeg ville så gjerne få gutten min hjem igjen, sier hun og tar et godt tak rundt gutten sin. 

Nærværet forlot meg.

Alpha-weekend

Filip stilte opp på Alpha-middagen. En søt jente og varheten for morens følelser gjorde at han ble med tre ganger på rad.

– Jeg hadde ingen intensjoner om å bli med på mer. Tre kvelder var det jeg hadde avtalt med moderen, der gikk grensen, forteller Filip.

Men forskjellige omstendigheter virket sammen slik at Filip også ble med på den påfølgende Alpha-weekenden der Den Hellige Ånd var tema.

– Det var da ting begynte å skje. Jeg satt på bakerste rad og var fortsatt en overbevist ateist, men jeg kunne kjenne på en fred, det jeg senere lærte å kjenne som Guds nærvær, forteller Filip engasjert.

MØTET MED GUD: Cecile ble frelst via Youtube

Et mirakel

Filip, som på denne tiden var en langhåra rocker, var vel kjent både med alkohol og narkotiske stoffer, men den roen han møtte denne kvelden på Alpha-weekenden ga ham en opplevelse han aldri tidligere hadde erfart.

– Da jeg kom på hytta for meg selv den kvelden etter møtet, kjente jeg at den gode freden og nærværet forlot meg. Da skjønte jeg av meg selv at jeg ble utfordret til å ta et valg. Jeg bladde opp i Bibelen som lå der, og ba en frelsesbønn, forteller Filip.

Dagen etter begynte det nye livet å manifestere seg. Freden og gleden meldte seg, og når Filip stilte seg i kø for å ta nattverd, fikk moren livets beste gave.

– Jeg kan nesten ikke snakke om det, sier Kari og kjemper med tårene. 

– Det var et mirakel.

Mer generelt liker jeg å avsløre hvordan fienden arbeider.

Guds nærvær

Frelsen ble starten på mange endringer i Filip sitt liv.

– Moderen foret meg med bøker, og på kort tid hadde jeg lest det meste av John Bevere og en bok om Guds farshjerte av Jack Winther. Bibelen åpnet seg og ble levende for meg, og opplevelsen av Guds tette nærvær gjorde meg åndelig skrubbsulten. Jeg dro til Toronto og Mariasøstrene i Tyskland. Jeg var altetende, ler Filip.

Omvendelsesprosessen fikk lov til å ta tid. 

– Jeg ba med moderen og tok nattverd over telefonen hver dag, og sakte, men sikkert ledet Ånden meg til å ta gode valg. Med Jesus som konge ble det riktig for meg å gi Marx og det tankesystemet jeg hadde viklet meg så dypt inn i, fyken. Rusmidlene jeg brukte, tok freden fra meg, og i valget mellom rus og Guds nærvær, kastet jeg meg etter det siste. 

MØTET MED GUD: Heidi ble funnet på et barnehjem i Bangkok

Leder for andre

Etter Alpha-weekenden dro Filip hjem til Drammen fast bestemt på å finne en menighet.

Misjonskirken i Drammen var den første han fant, og der sto pastoren med åpne armer.

– Jeg var jo ikke helt i vater, men jeg ble med som leder på deres Alpha-kurs nesten med en gang, forteller Filip.

I 2008 flyttet både moren Kari og Filip til Levanger. Kari ble med for å bygge bønnehuset i Nordic Mission, og Filip og kona søkte seg til bibelskolen på det samme stedet. Etter bibelskolen ble det bibelstudier på Ansgar Teologiske Høyskole i Kristiansand etterfulgt av jobb som lærer på bibelskolen til Nordic Harvest Mission i Levanger.

– Hva er det viktigste for deg når du i dag underviser andre både i menigheten og på bibelskolen?

– Jeg elsker å undervise Paulus sine brev, og da spesielt Filipperbrevet. Mer generelt liker jeg å avsløre hvordan fienden arbeider for å holde oss nede og bundet – og å peke på friheten i Jesus som svaret, sier Filip. 

kommentarer