Hjelp syklonofrene i Mosambik Hovedsak


Nå kan du støtte Pinsemisjonens arbeid i det katastroferammede landet.


Av: Deborah Selbekk Lunde

1.000 mennesker er drept. 90 prosent av storbyen Beira har kollapset. 1,8 millioner mennesker i Mosambik er rammet av den verste tropiske syklonen Afrika har opplevd i moderne tid.

Stormen «Idai» rammet Mosambik, Zimbabwe og Malawi. Mosambiks nest største by, Beira, ble hardest rammet. Ødeleggelsene er enorme. Hittil er 847 mennesker bekreftet omkommet, men myndighetene frykter at over 1.000 mennesker kan ha mistet livet. Over 230.000 hjem i Mosambik skal være ødelagt. Hele byer har blitt utslettet og enkelte landsbyer er isolert.

I Beira er så å si alle hus ødelagt, og omtrent 90 prosent av husene er totalskadet. Ifølge myndighetene i Mosambik skal over 1,8 millioner mennesker i landet være berørt av stormen og har behov for hjelp. 

Nå har Pinsemisjonen og organsiasjonen Nytt Håp på Hamar gått sammen for å samle inn penger til hordene av mennesker som er i nød. De ber norske pinsevenner om å være Jesu hender og føtter på bakken i Beira. 

Trær ligger over hus og alle bygninger og all infrastruktur er ødelagt.

Enorme behov

Om lag fire timers kjøring fra Beira ligger byen Chimoio. Her ligger det en menighet som Pinsemisjonen har god kontakt med. Pastor Madeira, som er en av initiativtakerne til denne hjelpeaksjonen, forteller til Korsets Seier at Beira er fullstendig ødelagt.

– Trær ligger over hus og alle bygninger og all infrastruktur er ødelagt, forteller han i en e-post. 

Han forteller at behovet er stort, og sender oss en liste over hva folk i Mosambik har øyeblikkelig behov for. 

– Av utstyr trenger vi laken, tepper, sovemadrasser, telt, myggnett, medisiner, vanntanker, toalettpapir, klær, plastikkopper, bestikk og skoleutstyr. Når det gjelder mat er det et stort behov for sekker med ris, matolje, sukker, bønner, salt, frukt, og mye mer, forteller pastoren til Korsets Seier.

Lars Blystad er misjonær og internasjonal prosjektleder for organisasjonen Barnas Håp. Han bekrefter det pastor Madeira forteller. 

– Dette er en fryktelig katastrofe! Hastebudsjettet som pastor Madeira har satt opp er på cirka 120.000 kroner, så det er et mål vi har inntil videre, skriver Lars Blystad i en e-post til Korsets Seier.

Han forteller at menigheten akkurat nå samler inn penger til mat og klær som sendes til Beira med lastebiler. Han håper norske pinsevenner vil bidra med penger som vil gå til å dekke innkjøpene. 

Mannen min døde i syklonen, og nå har vannet tatt med seg det siste vi hadde.

Mistet mann og hus

Pastor Madeira har vært i kontakt med flere av de hardest rammede menneskene i Beira. De forteller om forferdelige scener da syklonen traff land i starten av mars. En av de som er hardest rammet, er 52 år gamle Ansiã Alzira. 

– Mannen min døde i syklonen, og nå har vannet tatt med seg det siste vi hadde. Nå bor jeg i huset til pastoren sammen med mine tre barnebarn i Nhangau, forteller hun. 

Maria Pedro (42) forteller hva hun gjorde da stormen inntraff:

– Da jeg så at det kom vann inn i huset, tok jeg med meg barna og løp til en høyde i nærheten som i dag brukes som gravplass. Vi sto på de høyeste gravene for å slippe unna vannet, forteller hun. 

En annen kvinne ved navn Sara Jose slapp unna med livet i behold, men også hun mistet mye: – Vannet begynte å stige, så da flyktet vi over veien. Tyver i nærheten så at vi forlot hjemmet vårt i all hast, og etter at vi hadde løpt, så vi dem gå inn i huset vårt og stjele alt vi eide, forteller hun til pastor Madeira.

Drept av flyvende trær

Svenske Diane er misjonær og bor i byen Pemba nord i Mosambik. Hun skriver at mange av de hardest rammede i Beira ble sittende i trær og på hustak i flere døgn etter katastrofen i påvente av å bli reddet. 

Hun forteller også at en av deres pastorkontakter i Beira hadde fortalt at taket på kirken hadde blåst av, men at ingen av de troende hadde blitt skadet. 

– Visse byer er det helt umulig å ta seg inn i, så det totale antallet døde vet man ennå ikke, skriver Diane i en e-post. 

Den svenske misjonæren forteller at mange av de døde ble drept av trær eller hustak som kom flyvende gjennom luften da syklonen  herjet som verst. Selv er hun og mannen Asante ikke rammet annet enn at telefon og internett har vært borte i perioder. 

Mange misjonærer og hjelpearbeidere har forlatt sine daglige oppgaver for i stedet å fokusere på å hjelpe ofrene for katastrofen.

Druknet mens de ventet

Diane forteller en skrekkhistorie fra de siste ukene; en av svært mange. 

– Helikoptere kom for å redde mennesker som var fanget på hustak eller i trær. Men de rakk ikke å hente alle. Et redningsteam hadde etterlatt seg noen mennesker i et tre for å frakte menneskene i det fullastede helikopteret og for å fylle drivstoff. Da de kom tilbake for å hente de andre, hadde vannet steget med tre meter, og menneskene og treet var borte. 

Flere småfly og helikopter skal også ha blitt ødelagt av sterk vind da de skal ha forsøkt å levere nødhjelp til de hardest rammede områdene. 

Midt i all elendigheten forteller Diane at det finnes lyspunkter, deriblant stor vilje til å hjelpe. 

– Mange misjonærer og hjelpearbeidere har forlatt sine daglige oppgaver for i stedet å fokusere på å hjelpe ofrene for katastrofen. 

Nå håper hun og flere med henne at norske og svenske pinsevenner vil åpne hjertene og lommebøkene for å hjelpe de overlevende i Beira.

Du kan hjelpe!

  • Pinsemisjonen er på bakken i katastroferammede Mosambik.
  • Du kan støtte deres arbeid ved å Vippse penger til 25098. Merk betalingen med «Syklonen i Mosambik». Eller betale via bank til kontonummer: 3000.16.85372. Merk betalingen med «Syklonen i Mosambik»
  • Pengene går til blant annet mat, laken, tepper, madrasser, telt, myggnett, medisiner, vanntanker, toalettpapir, klær, plastikkopper, bestikk og skoleutstyr.

kommentarer