Netanyahu vant valget Hovedsak


Benjamin Netanyahu fortsetter som statsminister i Israel.

Tekst: Deborah Selbekk Lunde
Foto: iStockphoto


Tirsdag 9. april ble det avholdt valg i Israel, men det har tatt lang tid å telle opp alle stemmene.

De to største partiene i Israel er høyrepartiet Likud og sentrum-venstre partiet Blå-Hvitt som begge har kjempet om å få flest av de 120 setene i Israels nasjonalforsamling Knesset.

Jeg har begynt samtalene med våre alliansepartier i natt. Nær samtlige har offentlig kunngjort at de vil anbefale meg som statsminister.

Benjamin Netanyahu

Onsdag formiddag 10. april er 97 prosent av stemmene talt opp, og nå ligger Likud og Blått-Hvitt an til å få 35 seter hver i Knesset.

Men landets tre store TV-stasjoner bekrefter at Netanyahu har trukket det lengste strået. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Netanyahus største utfordrer heter Benny Gantz, en tidligere hærsjef som for kun to måneder siden etablerte partiet Blå-Hvitt. Partinavnet er en henvisning til fargene i det israelske flagget.

Aldri absolutt flertall

Knesset er nasjonalforsamlingen i Israel, lokalisert i Jerusalem. Ingen politiske partier har noen gang hatt absolutt flertall i Knesset.

Opposisjonsalliansen i Israel, som består av sentrums-, venstre- og arabiske partier, ser ut til å få til sammen rundt 55 seter i Knesset.

– Jeg er veldig rørt

Med seier onsdag ligger Netanyahu an til å sikre sin femte periode som statsminister.

– Jeg vil takke våre velgere for en utrolig bragd. Jeg er veldig rørt over at Israel har vist meg tillit for femte gang, sier Netanyahu.

– Jeg har begynt samtalene med våre alliansepartier i natt. Nær samtlige har offentlig kunngjort at de vil anbefale meg som statsminister, sier han.

Turbulent tid

Netanyahu og kona Sara har de siste tre årene blitt etterforsket av israelsk politi for korrupsjon i millionklassen. Politiet har anbefalt landets riksadvokat å ta ut tiltale i tre separate saker.

Netanyahu på sin side har hele tiden avfeid det hele og kalt det en heksejakt.

kommentarer