– Boikott Eurovision Hovedsak


Artister som skal delta i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen oppfordres til å boikotte arrangementet fordi det finner sted i Israel.


Av: Ane-Marthe Hop-Hansen.

Artistene som skal delta i årets internasjonale Grand Prix-konkurranse blir stadig oppfordret til å boikotte arrangementet.

Årsaken er at Israel er vertskap.

– Ekstremt brutalt

Palestinakomiteen mener den norske finalisten, gruppa KEiiNO, bør boikotte Eurovision. Leder Kathrine Jensen sa til NRK i går at dette er politikk, og at artistene blir redskap for å hvitvaske okkupasjon og undertrykking.

– Fem millioner palestinere er blitt drevet på flukt etter at Israel ble opprettet. Palestinere på Vestbredden og Gaza lever under en ekstremt brutal militær okkupasjon, der de ikke har kontroll over sine egne liv, sa Jensen.

Vi deltar i en musikkonkurransen, som tilfeldigvis holdes i Israel.

Ikke politikk

Fred Buljo er låtskriver og joiker i KEiiNO, og han ønsker ikke å boikotte arrangementet. Han ønsker ikke å blande politikk inn i Eurovision.

– Vi deltar i en musikkonkurranse, som tilfeldigvis holdes i Israel. Jeg reiser dit for å underholde og for å vise samisk kultur for et publikum på 200 millioner. Jeg blander ikke politikk inn i dette, svarte han.

Internasjonal boikott

Det tok ikke lang tid fra israelske Netta Barzilai vant fjorårets finale, til protestene og anbefalingene om boikott kom.

Den palestinske bevegelsen Boycott, Divestment, Sanctions, BDS, er en bevegelse som jobber for akademisk, kulturell og økonomisk boikott av Israel. De mener Israel bruker musikken som avledning fra forbrytelsene de begår mot Palestinerne, og BDS sammenlikner landet med Sør-Afrika under Apartheid.

Artister som britiske Roger Waters fra gruppa Pink Floyd har også oppfordrer til boikott. I januar sendte han og flere britiske kjendiser et åpent brev til TV-kanalen BBC. Brevet ble publisert i avisa the Guardian, og artistene ønsker at BBC skal boikotte musikkonkurransen.

«Vi kan ikke ignorere Israels systematiske brudd på palestinernes menneskerettigheter», skrev de.

– Ikke veien å gå

Stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti og leder for Israels venner på Stortinget, Hans Fredrik Grøvan, mener boikott ikke er veien å gå.

Han mener slike virkemidler bidrar til å forsterke konfliktene, og at det rammer både palestinere og israelere som jobber for fred.

«Eurovision har vært arrangert i andre land som til de grader bryter menneskerettighetene, som for eksempel Russland og Aserbajdsjan. Da var ikke kunstnerengasjementet like stort. Det virker som om man nå er mer opptatt av å ta Israel enn å fremme fred», skriver Grøvan i en e-post til Dagsavisen idag.

kommentarer