Sulten på seier Samtalen


Tea Party-dronningen Michele Bachmann (62) fastet i tre dager da Gud ba henne stille som presidentkandidat.


Tekst: Deborah Selbekk Lunde
Foto: Flickr / Creative Commons

– Verden er delt i to: Nordmenn, og de som skulle ønske de var nordmenn.

Michele Bachmann ser ut over et halvfullt Oslo Kongressenter som er midtveis i en latterkule. Det er ikke fullt i salen, men man kan anta at det er svært mange som følger den celebre taleren på Oslo Symposiums siste kveld via sosiale medier og TV. Når en tidligere presidentkandidat som både er kristen, konservativ og kvinne drar en vits, ja da ler man. Spesielt når det faktisk er morsom. 

– Spøk til side, jeg er veldig stolt av å være norsk, sier 62-åringen på bred, amerikansk aksent. For uttalen til tross, Michele Bachmann er 100 prosent norsk.

Jorden har gjennomgått store forandringer tidligere. Bare tenk tilbake på Noas ark.

Norskere enn nordmenn

Michele er trolig over gjennomsnittet begeistret for Norge og det norske. Og spesielt for Norges snart 1000 år lange kristne historie. Det bruker hun store deler av talen på å fortelle om.

Skattejuristen, politikeren og fostermammaen har nemlig tilbragt den siste uken i Norge. Det oppleves som en hjemkomst for Michele.

– Norge er mitt hjemland, sier hun stolt. 

Micheles tipp-tipp-tipp oldeforeldre, Melchior og Martha, flyttet fra Sogndal til USA i 1857. Og de var i godt selskap. I den amerikanske småbyen i Minnesota hvor Micheles mor vokste opp, hadde de fleste innbyggerne norske aner. Micheles mor lærte norske sanger og gikk i en kirke hvor gudstjenesten ble holdt på norsk. De fikk til og med importert norske aviser. 

– Hver jul gledet hun seg til «lefse» og gruet seg til «lotefisk», sier Michele på gebrokkent norsk, og får nok en gang salen til å bryte ut i latter.

Vi ser at Gud har sin vei med Donald Trump.

På hjemmebane

Norske røtter til tross, Michele Bachmann er født og oppvokst midt i den ultra-amerikanske Midtvesten under det hun beskriver som «vanlige kår». Som ung flyttet familien fra Iowa til den nordlige delstaten Minnesota, hvor hun vokste opp.

– Foreldrene mine hadde ikke et godt ekteskap, og de skilte seg da…

  • Les ukens portrett. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her

kommentarer


Anbefalte innlegg