Rekordmange rockesokker Hovedsak


Tusenvis av mennesker markerer den internasjonale dagen for Downs syndrom i dag.


Tekst og foto: Ane-Marthe Hop-Hansen

– Det er rekordhøy oppslutning, og vi har over en ti-dobling av Facebook-arrangementet vårt fra i fjor. Det viser at markeringen brer om seg fra år til år, sier Maria Elisabeth Selbekk.

Hun er informasjonsansvarlig i organisasjonen Menneskeverd, som står bak markeringen i Norge. Konseptet er enkelt: 21.mars tar man på seg to ulike sokker for å vise støtte til mennesker med Downs syndrom. Markeringen har fått navnet «Rockesokk».

32.000 deltakere

32.000 mennesker har markert på Menneskeverds Facebookside om Rockesokk, at de vil delta. Selbekk er takknemlig for alle som deltar og er spesielt glad for at politikere er med på markeringen.

– De er viktige fordi de viser at de støtter opp om mennesker med Downs syndrom som gruppe, sier Selbekk.

Kunnskaps-og integreringsminister Jan Tore Sanner har lagt ut bilde på sin profil der han har to ulike sokker, og emneknaggen rockesokk2019 har over 2.000 treff på Instagram.

Vi setter fokus på at alle er like mye verdt, uavhengig av hvor sterk funksjonshemming de har.

Likeverd uansett

Selbekk forteller at mange med Downs syndrom opplever å bli tilsidesatt og misforstått. Det er også en del fordommer mot mennesker med Downs syndrom.

– Det er et veldig stort mangfold blant mennesker med Downs syndrom. Noen har en sterk funksjonshemming, men mange fungerer veldig godt. Vi setter fokus på at alle er like mye verdt, uavhengig av hvor sterk funksjonshemming de har, sier hun.

Hun forteller videre at mange unge mennesker med Downs syndrom gleder seg til 21.mars og Rockesokk.

– Da er det ekstra artig at så mange er med.

I år har også Menneskeverd laget en ny video. Den har blitt sett 5.400 ganger på YouTube, verdens største nettsted for visning og deling av videoklipp.

kommentarer