Maritabutikk i Oslo må stenge Hovedsak

Etter 25 år i Markveien i Oslo, stenger Maritastiftelsens butikk på Grünerløkka.


Tekst: Ane-Marthe Hop-Hansen
Foto: Maritastiftelsen

Maritabutikken, som har holdt til i Markveien på Grünerløkka i Oslo i 25 år, må legges ned. Årsaken er at utleier Olav Thon fikk et tilbud som var for høyt til at stiftelsen kunne by over.

«Etter 25 år må vi legge ned driften i en butikk som har gitt en ny fremtid til veldig mange mennesker,» skriver Maritastiftelsens grunnlegger Leiv Holstad, til Korsets Seier.

Butikken drives av Maritastiftelsen og er en del av deres arbeid for rusmisbrukere. Stiftelsen startet med fengselsarbed, men har idag flere bruktbutikker, en kafé, sykkelverksted og et bofellesskap for kvinner som er identifisert som mulige ofre for menneskehandel. De hjelper kvinner med prostitusjonserfaring og gir hjelp og støtte så de kan finne annet arbeid.

Vi bærer ikke nag.

– Takknemlige

Butikken har hatt en særdeles god utleieavtale i de 25 årene i Markveien, og utleieprisen har ligget godt under markedsverdien.

– Det var overraskende for oss at vi må ut, men vi bærer ikke nag. Vi er takknemlige for den gode avtalen vi har hatt, sier avdelingsleder for arbeidstrening i Oslo, Nils Rune Kind.

Han forteller også at Maritastiftelsen er i gang med en ny butikk på Ensjø i Oslo, og flere kommer.

Det er en arena for mestring.

Nytt samarbeid

Stiftelsen har startet en ny organisasjon sammen med svenske Erikshjälpen. Erikshjälpen er en organisasjon som jobber for barns rettigheter og har fokus på barns rett til utdanning, helse, trygghet og beskyttelse. De driver også et 60-talls bruktbutikker i Sverige, og de har valgt Maritastiftelsen som sin samarbeidspartner.

Den nye organisasjonen heter M&E, og bruktbutikken på Ensjø er den første av fem butikker de ønsker å starte i Østlandsområdet. En del av medarbeiderne fra Maritabutikken på Grünerløkka blir med på flyttingen.

Kind forteller at en slik butikk betyr veldig mye for mange.

– Mange er ensomme og trenger et fellesskap. Det er en arena for mestring, både for de frivillige medarbeiderne og for de som er på ulike tiltak. Vi har mennesker som er på språktrening, arbeidstrening og mennesker som soner. Å kunne tilby fellesskap og være med å bryte den kriminelle løpebanen er uvurderlige oppgaver, sier Kind.

Det blir også en kafé i tilknytning til butikken på Ensjø.

kommentarer