De politiske fløyene sjarmerte Oslo Symposium Hovedsak


MØTTE APPLAUS: – Skolegudstjenestene bør være en plikt, mente Frp-leder Siv Jensen. Noe mer overraskende var det at Rødt-politiker Mimir Kristjanson anerkjente kristendommen viktige rolle i Norge.


Tekst: Karl Andreas Jahr
Foto: Deborah Selbekk Lunde

For første gang stilte en rødtpolitiker på det vanligvis ganske høyresidetunge Oslo Symposium. Mimir Kristjanson sa nylig opp jobben som nyhetsleder i Klassekampen for å ordførerkandidat i Stavanger.

Som innledning påpekte han hvordan kristendommen kan knyttes til viktige og sentrale verdier i Norge.

– Nestekjærlighet. Tilgivelse. Menneskeverd. Skam. Synd. Barmhjertelig. Frelse. Jeg har aldri forstått meg på ateister som benekter dette.

Kristjansen, som senere i innlegget erklærte seg ateist, trekker deretter de historiske linjene. Han refererer til 1920-årene da arbeiderbevegelsen foreslo å fjerne korset fra det norske flagget og heller heise det ensfarget og rødt.

– Det tror jeg var en feil. Uten «kristenkorset» mister vi noe av Norge. Vi kan ikke retusjere tradisjonene eller historien vår, påpeker den venstreradikale siddisen til markant applaus i Oslo Kongressenter på Youngstorvet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PREIMIERE: For første gang talte en rødtpolitiker, altså Mimir Kristjanson, under Oslo Symposium.

Vil pålegge skolegudstjenester

På den andre siden av det politiske spektret var Frp-leder Siv Jensen vel så tydelig noen timere senere. Hun mener fredagens terroristhandling rettet mot en moske i New Zealand nok en gang viser at det trengs mer kunnskap om hverandres kultur og tradisjoner.

Videre mener hun at i Norge bør norsk kultur, tradisjon og historie veie tyngst.

– Derfor vil Fremskrittspartiet at skoler skal ha som plikt å gå på skolegudstjeneste. Vi, og generasjonene som kommer etter oss, må ha kunnskap om den kristne kulturarven for å forstå det moderne norske samfunnet.

Da applausen stilnet fortsatte Jensen med å understreke at Norge ikke skal fjerne egne verdier i møtet med innvandring.

– Tvert imot er norske verdier viktigere enn noen gang, understrekte hun til ny applaus.

Stillhet, stillhet!

Fikk tilrop

Nylig avgåtte KrF-leder Knut Arild Hareide møtte ikke samme begeistring. Tydeligst ble det da han sporet inn på Donald Trump, hans valgkampretorikk og populisme.

– Lenge var det mange som mente at Trumps politiske utsagn var valgkampretorikk. At systemet rundt han ville holde ham på plass. At han var for uvitende til å få noe gjennom. Nå ser vi at han mente alvor.
Og vi må stå opp mot denne populismen.

Tilhørerne begynte å bue. Enkelte ropte «nei». Da Hareide prøvde fortsette med å si at «vi må ta avstand fra Trump», tiltok buingen slik at han ble avbrutt.

– Stillhet, stillhet, responderte Hareide fra talerstolen før han fortsatte.

Publikum dempet seg etter det. Les hele talen til den forrige lederen i Kristelig Folkeparti her.

Tåler pipekonsert

I etterkant spurte avisen Dagen hvordan han reagerte på å bli buet på under talen – på det som i utgangspunktet er hjemmebane.

– Jeg tåler godt litt pipekonsert, understrekte Hareide.

– Det må jeg tåle. Men så tenker jeg også at de må tåle sannheten om Trump. Hvordan han jevnt og trutt snakker ned kvinner og funksjonshemmede.

kommentarer