Gatepredikant lagt i håndjern Kristenliv


Politiet mente han forstyrret ro og orden.


ILLUSTRASJONSFOTO: ISTOCK

Predikanten talte ved Southgate station i London da han ble stoppet av to politimenn. En video av arrestasjonen har blitt vist 1,8 millioner ganger på sosiale medier, skriver svenske Dagen.

– Du forstyrrer andre, og du forårsaker problemer, sa politibetjentene.

Gatepredikanten forklarte at han måtte få fortelle mennesker om at Jesus er veien, sannheten og livet. Politibetjentene svarte at ingen var interessert i å høre på ham, og at mennesker ønsket at han skulle forsvinne.

Så ble mannen lagt i håndjern, og en av betjentene tok Bibelen hans.

– Nei, nei, ikke ta Bibelen min, ba mannen.

Slapp fri

Avisen Christian Today skriver at det er uklart hva predikanten hadde sagt som utløste konflikten. På filmen sier politibetjentene at mannen hadde ytret seg rasistisk, og noen av kommentarene under saken viser at noen tolker det dithen at predikanten har ytret seg hatsk om muslimer.

Predikanten ble senere satt fri.

Videoen ble lastet opp av en organisasjon som bekjemper antisemittisme, EyeOnAntisemitism. Ambrosine Shitrit, som la ut filmen, beskriver situasjonen rundt pågripelsen.

– Jeg var der, mannen prekte, men han gjorde ikke noe galt. Han hadde en fiendtlig person inntil seg, og han snakket ganske høyt, men det var alt.

Hun sier at arrestasjonen kom etter at mennesker rundt predikanten hadde sagt at han kom med islamofobiske ytringer.

– Urovekkende

Shitrit forteller til Daily Mail at hun jobber med en innsamling for å hjelpe mannen med advokatkostnader.

Opprørte kristne i Storbritannia mener at predikanten ble behandlet helt annerledes enn muslimer som offentlig leser høyt fra Koranen.

Advokater fra Christian Legal Centre, som tidligere har hjulpet andre gatepredikanter, sier at de vil hjelpe mannen. En prest i Church of England, fader Matthew Cashmore, sier til Daily Mail at pågripelsen er «veldig urovekkende», og at politibetjentene bør skjemmes.

Storbritannia har en lang tradisjon for gatepredikanter, og mange turister har opplevd de frie talene på «Speaker´s corner» i London.

Et slag for ytringsfriheten

Organisasjonen Defendfreespeech.org var allerede i 2015 urolige for at gatepredikanter kunne bli et mål for politiet som et ledd i kampen mot terror og ekstremisme.

Organisasjonen engasjerte seg i kampen for gatepredikanter ved å sette en stopper for de såkalte «Edo»- lovene. De var urolige for at gatepredikanter skulle falle inn i kategorien «ekstremister».

– Storbritannia har en lang og stolt tradisjon av gatepredikanter. De har sloss for sin ytringsfrihet, sa Simon Calvert, som da var kommunikasjonsrådgiver hos Defendfreespeech.org, til svenske Dagen.

Holder dem ansvarlige

Han understrekte at kristne må forsvare ytringsfriheten.

– Vi vet at evangeliet ikke alltid er populært. Men vi er avhengige av ytringsfriheten for å kunne dele evangeliet med andre.

Etter mye kritikk ble «Edo»-lovene trukket tilbake, men trusselen mot ytringsfriheten og religionsfriheten varer ved, skriver Defendfreespeech.rg på sin hjemmeside.

– Regjeringen må gå forsiktig fram når de skal vedta lover som handler om ekstremisme i fremtiden. Vi er på plass for å holde dem ansvarlige, skriver organisasjonen.

kommentarer