Tror elektronisk lovsang blir vanligere Kultur

DJ og remikser Tore Tuen har mikset David André Østbys lovsanger med dansbare elektroniske beats. Han tror vi vil se mer til denne sjangeren i fremtidens lovsang.


Foto: Øyvind Ganesh Eknes

Den norske lovsangslederen David André Østby, somer mest kjent for lovsang i poprock-formatet, har latt DJ Tore Tuen gå løs på, mikse om og lage nye EDM-versjoner av fem av sangene fra hans siste album.

– Dette prosjektet har utvidet perspektivet mitt på hva som er mulig innen norsk lovsang, sier Tuen i en pressemelding. 

Han har lang erfaring som remikser for både norske og internasjonale artister. 

– Jeg tror vi vil se mer av dette i tiden fremover. Jeg håper å få være en nøkkelperson i utviklingen av EDM-lovsang, sier Tuen.

LOVSANGENS DØD: I denne ukens Korsets Seier skriver en lengre artikkel om lovsangens fremtid. Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

Frie tøyler

EDM (elektronisk dansemusikk) er ifølge Wikipedia betegnelsen på et sett med perkussive sjangre i elektronisk musikk, hvor musikken primært er produsert til bruk av DJ-er på nattklubber for å bli danset til.

«Hele Himmelen Remix EP» ble sluppet digitalt 22. februar.

– Tore valgte seg ut fem låter fra mitt seneste album «Hele Himmelen», og fikk helt frie tøyler, sier Østby.

Selv om lovsangslederen og remikseren holdt tett dialog, hadde Østby ingen problemer med å gi Tuen fullstendig kontroll over de kreative valgene.

– Tore plukket låtene fra hverandre, og puslet dem sammen igjen slik han mente var best. For meg som låtskriver og lovsangsleder er det en ære at folk gjør mine sanger til sine egne. Resultatet har blitt noe helt annet enn det jeg kunne laget selv. Derfor tror jeg dette prosjektet vil berike lovsangs-Norge, sier Østby.

Til tross for den kreative friheten, ønsket Tuen å vise respekt for allerede populære versjoner av sanger som «Nåderik», «Navnet Jesus (Løfter Mitt Blikk)» og «Vi Tror».

– Hvis en remix skal ha en funksjon, må den være tro mot originalen samtidig som den bringer noe helt nytt til bordet. Det føler jeg at jeg har fått til med denne utgivelsen, sier Tuen.

Når man snur en låt på hodet og bygger opp en ny atmosfære, kan også teksten oppleves som ny

Tekst og musikk like viktig

Tekstene anses ofte som det viktigste i kristen musikk. Men for Tuen er musikken en like viktig del av det å formidle budskapet.

– Når man snur en låt på hodet og bygger opp en ny atmosfære, kan også teksten oppleves som ny.

Begge mener de har fått sine perspektiver utfordret gjennom samarbeidet. Østby har det meste av sin erfaring som lovsangsleder i menighets-Norge, mens Tuen har jobbet med artister både innenfor og utenfor kristne miljøer. 

– For meg har det vært viktig å gi Tore frihet til å gjøre det han er best på. Og jeg tror at de nye versjonene vil nå helt andre ører og hjerter enn originalene, sier Østby. KPK

kommentarer