Kryptisk pinseoppgjør Leder

Det ble aldri uttalt, men Led19 var også en indirekte formaning til fortiden, skriver redaksjonsleder Karl Andreas Jahr.


Ordet verdslig (uttalt «værsli» på pinsemål) var et begrep min mor lærte meg. Hun vokste nemlig opp i Pinsebevegelsen og fortalte meg senere at det ikke er alt man trenger å lære «av». Enkelte ting holder det å lære «om». 

Med glimt i øyet snakker vi i dag om hvordan Pinsebevegelsen i Norge en gang i tiden sa nei til kortspill, restauranter, kino og diverse musikkstiler. Det har nesten blitt en klisjé å dra fram dette når vi snakker om pinsehistorien. Vi har glemt at det faktisk var godt ment. Presten Stian Kilde Aarebrot, med bakgrunn i Pinsebevegelsen, understreket til Korsets Seier at alkoholmisbruk og gambling tidligere var veldig tett knyttet til disse aktivitetene og stedene. Problemet kom da kortspillet ble allemannseie samtidig som at lavkirkeligheten holdt fast ved at dette var synd.

Vi skilte oss fra samfunnet.

Dette er likevel bare symptomene – forståelige, men samtidig forholdsvis uvesentlige. Det virkelige problemet var det underliggende budskapet om distansere oss fra verden. Vi skilte oss fra samfunnet. Vi ble en stat i staten. I ettertid synes jeg grunnlaget for denne retningen er vanskelig å få tak i. Vi vet jo hvordan Jesus møtte Sakkeus eller hvordan Paulus opptrådte overfor athenerne. 

På en annen side gir det mening. På kort sikt sikrer man at barna – eller ungdommen – eller menigheten – ikke fristes til å bli av verden ved å plassere dem utenfor verden – istedenfor i verden.

I så fall burde vi kristne avskydd Hans Nielsen Hauge, mannen som både bygde Guds rike og samfunnet. Ord som «verdslig» eller «værsli» betydde lite for han. I boken «Samfunnsbygger» beskriver Hermund Haaland hvordan menigheten Levende Ord tviholdt på ham som ungdomsleder da han selv drømte om å bli gründer. Salt-pastor Øystein Gjerme forteller om hvordan hans venner fra ungdomstiden har forlatt menigheten én etter én. De ønsket å bli lege, flygeleder og ingeniør. Pastorer og kristenledere må ha noe å si til disse menneskene ut over seksualmoral og «gå i menighet». 

La oss avskilte både verdslig og «værsli»

Pastor og kirkeforsker Alan Platt fra Sør-Afrika hadde nok et poeng da han sa på Led19: «Ofte har kristne hatt en tendens til å tenke at den kristne sannheten er designet for å få folk til himmelen. Feil! Den er designet for å la folk leve livene sine her og nå.» 

La oss avskilte både «verdslig» og «værsli». Vi må snakke om å leve «i» fordi det er eneste farbare vei. Derfor bør vi løfte opp mennesker som makter å leve et yrkesaktivt liv samtidig som de brenner for Jesus. Vi må snakke om hva, hvordan og hvorfor – også til dem som jobber utenfor kirken. 

kommentarer


Anbefalte innlegg