Kommentarfeltet – bedre enn sitt rykte? Kultur

Kristne redaktør er både uenige kommentarfeltets verdi og om kristne er bedre enn andre.

Er kommentarfeltene et sted der hets og hatytringer yngler? Eller er det en arena for yrende samfunnsdebatt og et symbol for ytringsfrihetens framgang? 

Noe har ihvertfall endret seg de siste 20 årene. Redaktør og aviskommentatorer har ikke lenger enerett på å få ytre seg i det offentlige rom. Det såkalte «Mainstream media» kan ikke på samme måte filtrere meningene til folk flest. Samtidig er kanskje det også problemet. 

Dette er fundamentalt. Det handler om ytringsfrihet og demokratiet.

Torgeir Tønnesen (55) er en kjent skikkelse i kristne aviser til VG og Bergens Tidende. Bedehusmannen fra vest «kommenterer absolutt alt – fra tro til tannkrem».

– Som journalist har man begrenset informasjon, og artikkelen han eller hun skriver er basert på et selektivt utvalg kilder. Kildene er gjerne profesjonelle byråkrater, prester eller professorer. Det er en selvfølge at kommentarfeltet utfyller artikkelen. Vanlige folk kjenner seg ofte ikke igjen. 

For Tønnesen er dette eliten som ikke tåler meningene fra folkedypet. 

– Åpenbart. I disse Trump-tider opplever vi at eliten begynner å bli redde, og at dette er et uttrykk for det. 

– Er kommentarfeltene i fare? 

– Ja, det frykter jeg faktisk. Særlig fordi pressestøtten og annonsekroner kan brukes til å presse mediene til å innskrenke ytringsfriheten. 

Vebjørn Selbekk er en ytringsfrihetsfundamentalist! 

Kvinnefiendtlig

Det kan være grobunn for Tønnesens frykt. Tabloide og høyreorienterte Nettavisen meldte 4. januar i år at de legger ned kommentarfeltene med umiddelbar virkning. 

– De som liker å «trolle», synes vi modererer for mye og kaller oss «puddinger» fordi vi ikke tillater at folk kaller hverandre rasister, idioter og landsforrædere. Men de som ønsker en ordentlig debatt, synes vi modererer for lite. Så vi klarer ikke å «please» noen, så alle er misfornøyde, forklarte Nettavisens nyhetsredaktør Erik Stephansen til medier24.no. 

Like umiddelbart stengte Vårt Land kommentarfeltet på Verdidebatt i desember i fjor. Til Korsets Seier forklarer konstituert publisher Alf Gjøsund at kun 3 prosent av kommentarene er skrevet av kvinner.

 – Avsporing. Kjekling. Personangrep. Mange drevne skribenter holdt seg akkurat innenfor regelverket, men var likevel ganske drøye. Et sånt samtaleklima opplever vi at støter fra seg kvinner…

  • Er kristne bedre enn andre – på kommentarfeltet? Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

kommentarer