KS 20 2015 Samtalen Hovedsak

HLT-lærer Truls Åkerlund underviste fredag om ettervirkningene av endetidsteologi.

Tekst: Anne Gustavsen (I Stokke)
Foto: arkiv

Pinsepastor og forsker Truls Åkerlund utfordret fredag formiddag pinselederne på Led19 på hvilke konsekvenser vårt pinseteologiske endetidssyn får for vår holdning til verden.

– Motiverer vår framtidsteologi til handling eller flukt? spurte han forsamlingen. 

Alvorlige konsekvenser

– Jesu gjenkomst er et viktig element i det pentekostale evangeliet. Dessverre har ikke utfordringen til å forandre samfunn hatt like mye gjenklang i våre miljøer.

Læreren ved Høyskolen for ledelse og teologi poengterer at endetidsteologien heller har ført til at vi i lys av at det ikke er noen vits i å bry seg om verden.

– Tanken om at Jesus kan komme igjen når som helst har heller vært en hindring. Mentaliteten som preger oss er at for eksempel at «Hvis Jesus kommer i morgen, gjør det vel ikke noe om regnskogen i Amazonas brenner ned i morgen», sa Åkerlund i sitt innlegg.

Handlingslammede kristne

– På mange måter har man ment at jo verre verden blir, jo bedre er det, for da kommer Jesus fortere igjen.

Åkerlund mener kristne i lavkirkelige miljøer har observert, men ikke tatt ansvar.

– I stedet for å tyde tegn bør vi heller være et tegn for verden – Guds representanter for rettferdighet og forsoning.

Balansen

Den andre fallgruven er ifølge Åkerlund at vi som kristne glemmer framtiden fordi vi lever for mye her og nå.

– Vi blir samfunnets snille alibi, en lynavleder for kravet om rettferdighet. Vi oppleves tamme og trygge, men konfronterer i liten grad de underliggende strukturene i samfunnet som produserer ødeleggende holdninger og krefter. 

Truls Åkerlund, som også er pastor i Salt Skien, utfordret kirken til å se seg selv som et folk som både deltar her og nå, men samtidig er på gjennomreise.

– Ikke la oss bli så hjemme i verden at vi glemmer at vi er på vei til et annet sted. Vi må finne en god balanse i spennet mellom å finne vår plass her og nå, og samtidig vite at vi er satt på jorden for å gi samfunnet en forsmak på hva Gud vil gjøre i verden, sa Åkerlund fredag ettermiddag.

kommentarer