Jubel for endelig frifunnet Asia Bibi Samfunn


Pakistans kristne får nytt håpt til rettsvesenet etter at høyesterett avviste kravet om å holde fast på dødsdommen.

Tekst: Johannes Morken, Stefanusalliansen
Foto: Arkiv

Pakistans høyesterett avviste tirsdag å oppheve frifinnelsen av den kristne tobarnsmoren Asia Bibi. Hun satt på dødscelle i åtte år for blasfemi til hun ble frifunnet i oktober. Nå får hun forhåpentligvis snart forlate landet.

– Denne dommen er et landemerke i å bygge opp igjen pakistanske minoriteter sin tiltro til rettsvesenet i Pakistan. Saken gir oss håp for en positiv forandring for et bedre Pakistan for alle borgere, sier Sajid Christopher Paul til Stefanusalliansen.

BAKGRUNN: Dødsdømte Asia Bibi er frikjent i Pakistan

Sluttstrek

Ifølge høyesterettsjustitiarius Khosa var de som ville ha dommen omgjort, ikke i stand til å påvise en eneste feil ved frifinnelsen. Nå opprettholdes denne. Den juridiske prosessen som har pågått siden 2009, er det nå satt sluttstrek for.

– Vi gleder oss stort over at dommerne står fast på viktige rettsprinsipper og håper og ber om Asia Bibi nå får dra trygt ut av landet uten at ekstremister enda en gang med vold får blokkere rettferdighet og frihet, slik de gjorde etter at Asia Bibi ble frifunnet 31.oktober i fjor, sier generalsekretær Ed Brown i Stefanusalliansen.

– Ja, nå er Asia Bibi endelig fri. Forhåpentligvis får hun snart reise til Canada og gjenforenes med sine to døtre, sier Sajid Christopher Paul i Human Friends Organisation til Stefanusalliansen. Han fulgte rettsmøtet i Pakistans høyesterett sammen med Asia Bibis advokat Saiful Mulook.

Truet på livet

Ed Brown gir honnør til dommerne i Pakistans høyesterett. De er selv blitt truet på livet etter frifinnelsen.

– De har satt seg selv i fare ved å holde fast ved den første dommen. Nå er de kommet til den riktige avgjørelsen. Vi vil be både for Asia Bibi, advokaten hennes og dommerne, for de er alle i fare nå, sier Brown.

Det er ikke klart når og hvordan Asia Bibi får forlate landet.

LES MER: Straffer ikke drapsmennene til kristen minister

Dødscelle

Asia Bibi tilbrakte åtte år på dødscelle. Hun ble dødsdømt for blasfemi i høyesterett i Lahore i Punjab-provinsen i november 2010. Frifinnelsen kom i Pakistans øverste domstol – Supreme Court – 31. oktober i fjor. Les hele frifinnelsen fra oktober her. 

Kravet om omgjøring av frifinnelsen ble innlevert allerede 1. november. De som ville ha frifinnelsen omgjort, krevde at dødsdommen mot Asia Bibi ble opprettholdt. 

Advokat Ghulam Ikram som i retten fremførte kravet om omgjøring, ville ha med islamske lærde i dommerpanelet. Justitiarius Khosa avviste kravet om sharia-lærde: 

«Hvordan er dette et spørsmål om religion?» spurte domstolens leder og la til: «Dommen ble gitt på grunnlag av vitnemål. Sier islam at man bør straffes selv om man ikke blir funnet skyldig?» sa justitiarius Khosa.

«Løgner»

Asia Bibi ble arrestert i juni 2009 etter en krangel på en bæråker der hun ble anklaget for som kristen å gjøre drikkevannet urent. I disputten som fulgte ble hun anklaget for å ha krenket islam. I rettsmøtet tirsdag sa dommer Khosa at «saken ikke hadde så mange ærlige vitner som den skulle hatt». Det ble påvist at en rekke vitner hadde forandret sine vitnemål.

Dommer Khosa sa rett ut at flere vitnemål var løgner. 

«Fortjener vi å bli drept nå siden vi har utøvd rettferdighet? Er dette islam?» spurte dommer Khosa.

BAKGRUNN: Skjebnen for verdens mest kjente blasfemioffer avgjøres denne uken.

Stor suksess 

Asia Bibis to døtre har fått opphold i Canada. Døtrene er der nå og venter på sin mor og faren Asiq Masih.

Human Friends Organisation, ledet av Sajid Christopher Paul, har gjennom sitt prosjekt Clara gitt Asia Bibi og familien juridisk hjelp, helsehjelp med mer. Også andre offer for blasfemilov, terror og tvangsekteskap får slik hjelp. Stefanusalliansen har støtte dette.

– Frifinnelsen av Asia Bibi er en stor sukess for dette arbeidet, og vi takker Stefanusalliansen for støtten, sier Sajid Christopher Paul. 

kommentarer