– Din annerledeshet kan bli din styrke Hovedsak

Da toppidrettsutøver Birgit Skarstein (29) holdt sin takketale for å ha blitt tildelt årets Livsvernpris fra Menneskeverd i ettermiddag, var det få tørre øyne i salen på Hotel Bristol.

Tekst og foto: Anne Gustavsen

Hun fikk prisen for sitt arbeid med å styrke posisjonen til mennesker med nedsatt funksjonsevne. Den ble overrakt av kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande, som sa at vii må senke samfunnets barrierer ved å tilrettelegge for deltagelse og styrke individets forutsetninger for å delta.

– Birgit, du har vist hele Norge hva dette handler om i praksis, sa Venstre-lederen i sin tale.

Ikke lam i hodet

– Jeg er ikke lam i hodet! Vi har alle svakheter og vi må våge å snakke om hele mennesket. Det skal være lov og er viktig å snakke om egen svakhet og styrke. Det skal være greit å komme med hele seg. Hele poenget med samfunnet er at vi skal hjelpe hverandre og komme fram sammen, sier Skarstein i sin sterke tale, der hun delte utfordringene hun måtte møte da hun 20 år gammel våknet opp lam i beina etter en badeulykke i 2008.

– Jeg var helt uforberedt på hva det ville si. Hvordan skulle jeg stå fram med hele meg nå? Jeg gikk jo fra å være 1,80 til å bli 1,46. Folk klappet meg plutselig på hodet og kløp meg i kinnet, forteller Skarstein.

Gjennom prestasjoner og sin personlighet mestrer Skarstein å avstigmatisere og normalisere livet til mennesker med en funksjonsnedsettelse.

I starten strebet hun mot det normale og ville gjøre alt som før, helst uten noe hjelp, og forteller hvordan hun krabbet i snøen med rullestolen på slep for å komme seg på T-banen og studier.

PRISVINNER: «Birgit Skarstein (29) kjemper en kamp for det mange av oss tar som en selvfølge, og det ønsker Menneskeverd å hedre henne for» het det i juyens begrunnelse for prisen.

Ved å bevise for seg selv og for andre at ethvert menneske besitter uante ressurser – uavhengig av funksjonsevner – har Birgit Skarstein blitt et stort forbilde for mange, står det blant annet i juryens begrunnelse.

Gjennom sine formidable idrettsprestasjoner og gjennom sitt brede samfunnsengasjement har Skarstein vist at fysiske begrensninger ikke er et hinder – tvert imot.

Forbilde

– Vår annerledeshet kan bli vår styrke, sa Skarstein.

«Årets prisvinner er et forbilde i å se og bruke de mulighetene enhver besitter. Gjennom prestasjoner og sin personlighet mestrer Skarstein å avstigmatisere og normalisere livet til mennesker med en funksjonsnedsettelse. Den kvinnelige idrettsutøveren har hjulpet oss alle til å se forbi rullestolen og den menneskelige fysikken. Hun kjemper en kamp for det mange av oss tar som en selvfølge, og det ønsker Menneskeverd å hedre henne for» heter det i juyens begrunnelse for prisen.

Selv var Skarstein full av begeistring da hun mottok prisen tidligere i dag. Hun mener prisen løfter frem gode verdier.

Skarstein er i dag idrettsutøver, bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet, styremedlem i stiftelsen «VI», utøverrepresentant i den Internasjonale Paralympiske Komité og har vært fast medlem av Bioteknologirådet fra 2013 til 2019.

Skarstein ble for alvor kjent for allmennheten da hun deltok i andre sesong av serien «Ingen grenser» som ble sendt på NRK i 2012. Gjennom sesongen ble det norske folk vitne til at den tøffe trønderen ålte seg gjennom tette buskekratt og bratte fjellknauser til heiarop fra ekspedisjonsleder Lars Monsen.

Gjennom sitt virke som idrettsutøver og politiker med stort samfunnsengasjement har hun bidratt til å viske ut skillet mellom «oss» og «dem».Ved å bevise for seg selv og for andre at ethvert menneske besitter uante ressurser – uavhengig av funksjonsevner – har Birgit Skarstein blitt et stort forbilde for mange. Hun er en foregangskvinne for mange i samme situasjon – i kajakk, på hesteryggen, på ski, sykkel og turer.

Verdensmester

Skarstein kan i dag smykke seg med tre gull, to sølv og to bronse i VM i roing – og gull, sølv og bronse i langrennspigging. Hun har også mottatt flere hedersfylte utmerkelser. I 2017 ble hun kåret til «Årets paralympiske utøver» av Det internasjonale roforbundet (FISA), under deres årlige prisutdelingsgalla. For sine prestasjoner i VM i roing har Skarstein blitt tildelt Oslo kommunes ærespris for 2013, 2014, 2015, 2017 og 2018. Hun ble også meget treffende kåret til «Årets gledesspreder» av Trønder-Avisa i 2013. Prisvinneren har også blitt kåret til årets kvinnelige funksjonshemmede utøver i 2017 og under årets idrettsgalla.

I avisartikler og gjennom TV-intervjuer har Skarstein vist seg som en optimistisk og aktuell ambassadør for fanen likeverd. Gjennom stiftelsen «VI», som er initiert av Kjell Inge Røkke og Therese Johaug, vil Skarstein revolusjonere paraidretten ved å bedre vilkårene for utøvere med en funksjonsnedsettelse. Prosjektet ønsker at et «VI» skal favne alle mennesker.

kommentarer