Tillater abort frem til fødsel Nyheter / Samfunn


Delstaten New York har fått en ny og oppsiktsvekkende abortlov.


Tekst: Deborah Selbekk Lunde og Karl Andreas Jahr
Foto: Illustrasjonsbilde iStockphoto og CNN

Tirsdag denne uken signerte guvernøren i delstaten New York i USA en ny abortlov som tillater abort etter uke 24.

Abort på fostre etter uke 24 er nå tillatt hvis barnet ikke er levedyktig eller hvis det er fare for kvinnens helse.

Dette melder flere amerikanske mediehus, deriblant CNN.

Den nye loven ble signerte på 46-årsdagen for den kjente domsavsigelsen Roe v. Wade som i 1973 i praksis legaliserte abort i USA.

Den nye loven, som heter «Reproductive Health Act», tillater dermed abort på foster i det tredje trimesteret, og i praksis helt frem til fødsel.

– Historisk seier

Guvernøren i delstaten New York, Andrew Cuomo, kaller den nye abortloven «en historisk seier for newyorkere og for våre progressive verdier».

– I dag tar vi et kjempeskritt fremover for å sikre en kvinnens rett til å ta sine egne avgjørelser om egen kropp og helse, inkludert tilgang på abort, sier Cuomo ifølge The Huffington Post.

Cuomo har fra før ingen høy stjerne blant amerikanske abortmotstandere. I 2014 uttalte han at folk som er imot abort ikke har noen plass i staten New York.

Artikkelen fortsetter under bildet.
SKREV UNDER: Guvernøren i delstaten New York, Andrew Cuomo, signerte tirsdag loven som tillater abort på foster etter 24 uker. Cuomo har vært guvernør i delstaten New York siden 1. januar 2011.

Ikke lenger forbeholdt leger

Ifølge CNN utvider den nye loven også hvem som kan utføre abort.

Tidligere var det kun leger i delstaten som kunne utføre aborten, men den nye loven gjør det også lovlig for legeassistenter, sykepleiere og jordmødre å utføre abort.

Foreslått i 2006

Lovforslaget ble først introdusert i 2006, men ble da blokkert av det amerikanske Senatet, hvor republikanerne på den tiden hadde flertall. Nå, derimot, er det demokratene som har flertallet i New Yorks State Senate, og som dermed fikk lovforslaget gjennom.

Denne loven utvider abort helt frem til fødselen.

Nicole Malliotakis, politiker i det republikanske partiet.

Loven ble signert tirsdag kveld lokal tid, noe som tilsvarer natt til onsdag norsk tid.

– Vi er nødt til å være ærlige med befolkningen og si at dette er et steg lenger enn Roe v. Wade (navnet på rettsaken som ledet til den amerikanske abortloven red.anm.). Denne loven utvider abort helt frem til fødselen, sa den republikanske politikeren Nicole Malliotakis kort tid før loven ble vedtatt.

I sorg

Mange av delstatens kirkeledere uttrykker dyp sorg etter at loven nå er vedtatt.

– Dere kaller dette progressivt, dere kaller dette fremgang. Dette er ikke fremgang, sier den katolske erkebiskopen Timothy Dolan ifølge Fox News.

– Fremgang er når våre lover og kultur verdsetter og respekterer menneskelivet, fra skapelse til naturlig død, fortsetter biskopen.

– Ubegrenset abortlov

Forfatter og kommentator i den kristne avisen Faithwire, Will Maure, mener lovens begrensninger i virkeligheten er ubegrenset.

– Alle kan få abort inntil 24 uke. Etter det, frem til fødselen, krever loven at graviditeten hindrer kvinnens velvære. Det er fryktelig lite spesifikt. Det kan være stress eller andre emosjoner. I praksis er dette fri abort frem til fødselen, mener Maure i Faithwire.

kommentarer


Anbefalte innlegg