Livsvernprisen til Birgit Skarstein Samfunn

Birgit Skarstein (29) mottar Menneskeverds Livsvernpris 2019 for sitt arbeid med å styrke posisjonen til mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Idrettsutøveren og den samfunnsengasjerte politikeren Birgit Skarstein har evnet å viske ut skillet mellom «oss» og «dem» og blitt en foregangskvinne i å fremme likeverd i samfunnet, skriver Menneskeverd i en pressemelding.

– Et unikt forbilde

Skarstein har vært åpen om egen historie og bidratt til å bryte ned fordommer mot mennesker med en funksjonsnedsettelse. Hun er et forbilde for mange.

– Årets vinner utmerker seg på flere måter: Hun er ung, hun er en av våre fremste idrettsutøvere og hun har brukt sin posisjon til å sette funksjonshemmedes rettigheter på dagsorden på en fremragende måte. Birgit Skarstein er et unikt forbilde som målbærer de grunnleggende verdiene knyttet til likeverd og menneskeverd. Vi er svært stolt over årets prisvinner, sier generalsekretær i Menneskeverd, Morten Dahle Stærk.

Han er stolt over å kunne gi prisen til Birgit Skarstein.

Hun har brukt sin posisjon til å sette funksjonshemmedes rettigheter på dagsorden på en fremragende måte.


Begeistret

Selv var Skarstein full av begeistring da hun fikk vite at hun er årets prisvinner. Hun mener prisen løfter frem gode verdier. 

– Prisen har, slik jeg ser det, ingen undertone eller skjult agenda. Det er en veldig ærlig pris. Den setter fokus på hvordan man behandler hverandre og at vi står sammen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Generalsekretær i Menneskeverd, Morten Dahle Stærk.

Skarstein ser viktigheten av å belyse det vi ønsker mer av. Nettopp det gjør Livsvernprisen, mener 29-åringen.

– Prisen løfter opp verdiene som er så viktig for oss, og som samfunnet er bygget på. Det er en fin måte å belyse de tingene og de verdiene vi vil ha mer av. Det minner mye om hvordan vi jobber i idretten. Vi ser på tingene som fungerer og som er bra, og som er din konkurransefordel, og så jobber vi med å utvikle dette enda mer. 

10 VM-medaljer

Årets prisvinner ble lam fra livet og ned etter en badeulykke i 2008. Hun ble for alvor kjent for allmennheten da hun deltok i andre sesong av «Ingen grenser», programmet der eventyrer Lars Monsen hadde med seg deltakere med funksjonshemminger på en 30 dagers villmarkstur.

Hun har tre gull, to sølv og to bronse i VM i roing, og gull, sølv og bronse i langrennspigging.  Hun har mottatt Oslo kommunes ærespris fem ganger, og nylig ble hun kåret til Årets kvinnelige funksjonshemmede utøver under idrettsgallaen.

Organisasjonen gir Skarstein årets Livsvernpris fordi hun er et forbilde i å se og bruke de mulighetene alle besitter. De forteller at hun gjennom prestasjoner og sin personlighet mestre å avstigmatisere og normalisere livet til mennesker med en funksjonsnedsettelse.

«Den kvinnelige idrettsutøveren har hjulpet oss alle til å se forbi rullestolen og den menneskelige fysikken. Hun kjemper en kamp for det mange av oss tar som en selvfølge, og det ønsker Menneskeverd å hedre henne for», skriver de i sin begrunnelse.

kommentarer