Frelst via tv-en Møtet med Gud

Å bevare sitt hjerte var viktigere enn Trond Andersson (45) var klar over. For ham kostet det dyrt å la være.

Tekst og foto: Marit Joys Wigart

– Jeg hadde alle forutsetninger for et godt liv, forteller Trond. Vi treffer ham på Evangeliesenteret Østerbo.

Han er leder for bibel- og friluftslinjen ved Helgeland Folkehøyskole i Mosjøen, sammen med sin kone Christina. Han forteller at han kommer fra et godt og kjærlig hjem, gjorde det bra på skolen, og var dessuten aktiv og flink i idrett helt fra ung alder. Det var med andre ord ingenting som tilsa at han skulle bli rusavhengig. 

– Men nysgjerrigheten førte meg ut i helgefylla, allerede da jeg var 11–12 år gammel. 

ingenting hjalp. Jeg falt tilbake i rusen hver gang

Søkte fred

Som tenåring var Trond blitt avhengig både av hasj og amfetamin. – Egentlig ruset jeg meg fordi jeg slet med så mye uro inni meg. Jeg trodde rusen skulle hjelpe meg å få fred, forteller Trond. 

Isteden ble alt bare verre, og situasjonen tilspisset seg

– Da jeg var 18 år var jeg blitt rusavhengig. Da det gikk opp for meg, ble jeg redd og prøvde febrilsk å slutte. 

Trond gjorde alt han kunne for å bli rusfri: Han skrev seg inn på diverse statlige tiltak og institusjoner, byttet skole, skiftet vennekrets for å få rusfrie venner, og flyttet til en ny by for å unngå rusmiljøet. 

– Men ingenting hjalp. Jeg falt tilbake i rusen hver gang, sier Trond. 

LES MER: Cecile ble frelst via Youtube

Så på Søndagsåpent

En kveld i 2002, satt Trond alene i leiligheten sin i Bergen og så på programmet Søndagsåpent på TV2. Det var tv-pastor Egil Svartdahl som var programleder. Trond visste ingenting om hva det ville si å være kristen og trodde ikke på Gud. 

– Tv-pastoren intervjuet en kvinne, som nå var blitt en kristen, og hun fortalte at det vanskeligste for henne hadde vært å kalle Jesus for Herre. Jeg syntes det var rart at det skulle være så vanskelig, så jeg sa høyt ut i rommet: «Jesus er Herre.» 

Trond smiler og legger til at han hadde ikke så mye tro, for han visste jo ikke hva det innebar. 

– Men jeg hadde en veldig sterk lengsel etter at folk skulle være gode og ærlige mot hverandre, forteller han. Ingenting skjedde. Iallfall ikke med det første. 

De hvite strålene traff meg rett i hjertet. 

Overrumplet av Jesus

Tre uker senere satt Trond igjen alene i stuen sin. Ingen tv denne kvelden, bare stillheten og en intens lengsel om å bli fri fra alt som bandt ham. 

– Plutselig følte jeg en elektrisk kraft rundt meg. Det var helt påtakelig, som om det knitret i luften. 

Trond så opp mot taket og fikk øye på et sterkt hvitt lys som strålte ned på ham. 

– Det var veldig lett å se, så klart som strålene fra en dusj. De hvite strålene traff meg rett i hjertet.

MØTET MED GUD: Heidi ble funnet på et barnehjem i Bangkok

Trond smiler og fortsetter: 

– Og du vet, et sånt liv som jeg hadde levd, så bar jeg på mange skuffelser, bitterhet og uro. Men i løpet av et øyeblikk forsvant alt sammen. Isteden ble jeg fylt med en fred og glede som jeg aldri hadde opplevd før.  

Hendelsen pågikk i nesten en time. Til slutt endte Trond opp langstrak på gulvet og talte i et språk han aldri hadde hørt om. Han ler. 

– Først senere forsto jeg at det var tungetale. Da jeg kom meg opp i sofaen igjen var jeg småsjokkert og lurte veldig på hva jeg hadde opplevd. Bare én ting var jeg overbevist om: Jeg hadde erfart Jesus!

MØTET MED GUD: Frøs halvt ihjel på gata

Falt

Fra den dagen kom gjennombruddet og friheten Trond hadde lengtet etter. 

– Jeg ble fullstendig løst fra rus og abstinenser. Det var en flott tid. Å oppdage at det fantes en Gud som brydde seg om meg og som jeg kunne få leve med, var fantastisk, stråler Trond. 

I flere år levde han som rusfri. Men så begynte fortiden å innhente ham.

MØTET MED GUD: Datteren som vendte hjem

– Jeg hadde mange ubearbeidede sår fra fortiden, men hadde hele tiden skjøvet det bort og ignorert det, forteller Trond.

Nå traff de ham med full kraft og plaget ham så fælt at Trond falt tilbake til rusen, for å døyve de indre smertene. 

– Da ble det verre enn før. Jeg hadde jo fått alt fra Gud og nå følte jeg at jeg hadde ødelagt alt, både for meg selv, andre mennesker og for Gud.

På Evangeliesenteret ble jeg møtt med åpne armer

Hørte Guds stemme

Mens Trond gikk nedbøyd, full av skam og fordømmelse, hørte han plutselig noe som han gjenkjente som Guds stemme.

– Jeg ble minnet på to bibelvers fra Mikas bok: «Gled deg ikke over meg, min fiende! For om jeg faller, skal jeg reise meg igjen. Sitter jeg i mørke, er Herren lys for meg. En dag skal murene dine bygges opp, den dagen skal grensene vides ut.» Det ble et nytt vendepunkt for meg. 

Trond reiste da til Evangeliesenteret. Han hadde ingen avtale eller økonomisk støtte fra hjemkommunen, så egentlig regnet han med å bli avvist, men ville likevel forsøke. 

– På Evangeliesenteret ble jeg møtt med åpne armer og fikk plass på dagen, selv om jeg ikke hadde noen økonomisk støtte. At jeg fikk komme dit, vet jeg reddet livet mitt, sier Trond.

MØTET MED GUD: Fra iransk prinsesse til misjonær

Endelig helt fri

På Evangeliesenteret fikk Trond hjelp til å bli rusfri, men ikke bare det. Gjennom gode samtaler med ansatte i Evangeliesenteret og forbønn, fikk han hjelp til å bearbeide fortiden og ble endelig virkelig fri, også på innsiden. Ordspråket om å bevare sitt hjerte og Jesu løfte om total frihet er derfor blitt noe han brenner for å formidle videre til andre. 

– Jo lenger jeg jobber her, jo mer ser jeg hvor viktig det er for beboerne våre ikke bare å bli rusfri, men å få oppleve at Gud gjenoppretter hele dem. At de får bearbeidet fortiden sin, får legedom for sårene sine og at de får oppleve friheten som Jesus døde for å gi oss. Det tror jeg er avgjørende for at de skal bli stående som rusfri, avslutter Trond.

kommentarer