Alt startet lille julaften Reportasjen

Bli med på en reise gjennom pinsehistorien med David Østby.Selve pinsevekkelsen brøt ut i Norge lille julaften i 1906.

Det var da han hadde det første møtet med «vennene», som de ble kalt. Han hadde en vennegruppe i Oslo som drev med misjon og møter, og de var de første som opplevde det samme som Barratt.

– Det skjedde i Oslo?

– I den gamle turnhallen, rett overfor der hvor Filadelfiakirken ligger i dag. Så den julehøytiden ble preget av pinse. De kom sammen for en juletrefest, men det var mer tungetale, lovsang og lovprisning enn gang rundt juletreet, tror jeg.

Kvinnene preget vekkelsen

For noen uker siden satte Korsets Seier seg ned med pinseveteranen David Østby for et portrettintervju i julebilaget «Den store glede».

Da ble vi blant annet sittende å prate om Pinsebevegelsens historie.Men et portrettintervju i Den store glede har bare begrenset med plass.

Refleksjonene rundt bevegelsens historie nådde ikke gjennom nåløyet. Men det var for interessant til å la det ligge.Derfor avtalte vi et nytt møte med Østby. På samme sted, hos Baker Nordby på Kolbotn Torg, slår vi oss ned ved bordet igjen, og tar opp tråden fra noen uker siden. Denne gangen er praten utelukkende viet Pinsebevegelsens historie. Og er det noen som er ekspert på temaet, så er det 83 år gamle David Østby.

– Min far var jo første generasjons pinsevenn, og en kollega av Barratt, selv om de ikke var nære omgangsvenner. Den vekkelsen som brøt ut hjemme hos fars familie i Eidskog var pinsevekkelsen slik den slo ut i bygdesamfunnet. Den var preget av lekfolk som kalte seg evangelister, som kom med litteratur, sangbøker og gjerne en gitar og dro fra sted til sted, forteller han.– Mange av dem var kvinner, og de bidro gjerne med hushjelp der de fikk bo. Ofte var de jo på gårder med mange barn. De ble en del av samfunnet.

Isolert

Ettersom tiårene gikk spredte pinseilden seg videre. Antall pinsevenner økte, både i Norge og i verden for øvrig. Med veksten kom også kon-
fliktene.

– Da jeg var på Pinsevennenes Verdenskonferanse i Stockholm i 1955, sa man at det var 12 millioner pinsevenner i verden. Nå snakker man om 600 millioner…

  • Les reportasjen. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

kommentarer