Ansvarlig redaktør i KS, Anne Gustavsen. Leder

Det var ingen som sa velkommen inn da Maria og Josef trengte et sted å være.

Da verdens frelser skulle fødes, var det ingen som hadde rom for Josef og Maria. Segneferdige og slitne banket det unge paret på dør etter dør for å finne husly og et sted for en nært forestående fødsel, men ingen hadde plass. Ingen forsto at de kunne blitt en del av verdenshistoriens største begivenhet, om de bare hadde sagt «velkommen inn». 

Ingen så mulighetene gjennom å åpne dørene for han som skulle bli verdens rednings-mann. Ingen så potensialet i det støvete unge paret som hadde reist langt, og den store magen. De var heller litt mistenksomme, uvillige og langt fra gjestfrie.

Gir vi forresten mennesker rundt oss rom til å bety noe inn i våre liv.

«Og mens de var der, kom tiden da hun skulle føde,  og hun fødte sin sønn, den førstefødte. Hun svøpte ham og la ham i en krybbe, for det var ikke husrom for dem» (Luk 2,6).Det var ikke rom for dem…

Innfor denne julen håper jeg at min dør ikke skal være stengt for den som banker på uten å kunne vise til et glitrende invitasjonskort i hånda om et lenge planlagt juleparty. Jeg håper at vi har enkle pepperkaker og svart kaffe nok til noen som ikke trenger tre retters julemeny for å komme, men rett og slett en varm stue, et tent lys, en hvil og en god samtale.

Og resten av året: Gir vi rom for  de ulike menneskene som kommer i vår vei? De masete, de frynsete, de høyrøstede, de slitsomme, de unnseelige, de altfor unge, de som er preget av et tøft liv? Kanskje noen av dem er kalt av Gud for å være vårt bønnesvar, men vi gir ikke rom for det, fordi vi ser oss blinde på ytre omstendigheter og begrensninger. Ved å stenge igjen døra kan det hende vi taper en mulighet til å fascilitere det miraklet Gud ønsker å gjøre gjennom dem som banker på?

Slipper vi inn mennesker?

Gir vi forresten mennesker rundt oss rom til å bety noe inn i våre liv, noe som kan hjelpe oss langs veien? Slipper vi inn mennesker som kanskje ikke tar så stor plass når de entrer hjemmet ditt, eller som ikke bruker så store ord fra en plattform? Hvis du gir rom for dem i din hverdag, er det kanskje hos dem du kan få den beste hjelpen? 

La oss begynne med å feire en ekstra romslig jul i år. Der vi først og fremst åpner døren inn til våre hjerter. Det vil antakelig også få konsekvenser for hvem vi gir rom for i våre stuer både i julen og resten av året. 

God, romslig jul! 

kommentarer


Anbefalte innlegg