Beundrer Israel Nærbildet
– Israel reagerte slik ethvert annet land ville gjort da 300 raketter ble avfyrt fra Gaza-stripen denne måneden, mener Frps Himanshu Gulati.

 

– Du er med i Israels venner på Stortinget, stemmer ikke det?

– Jo, jeg er nestleder der. Engasjementet for Israel har jeg hatt i mange år, og jeg har besøkt landet nærmere ti ganger.

– Hvor kommer dette engasjementet fra?

– Jeg ble politisk aktiv på grunn av kampen mot terror, og Israel er et eksempel på et demokrati som har vært omringet av eksistensielle trusler. De har klart å holde truslene i sjakk samtidig som de har blomstret som et samfunn. Derfor har jeg stor sympati for israelernes mot og overlevelsesvilje, og jeg mener vi har noe å lære av dem også.

Våpenhvilen som Hamas går inn for virker mer taktisk motivert enn et reelt ønske om fred.

– Som hva?

– Situasjonen mellom israelerne og palestinerne er kontroversiell, det er det ingen tvil om. Ingenting er svart-hvitt. Det er mye israelerne gjør som heller ikke jeg er enig i. Men de eksistensielle truslene som israelerne har opplevd har vært et spørsmål om å være eller ikke være. Jeg ser at israelerne har klart å holde terroren unna sitt folk, og møtt den på en nødvendig måte, mens vi i andre deler av verden fortsatt sliter med å forhindre at våre sivile blir drept i ulike typer terrorangrep.

– Nå har det vært mye aktiviteter den siste tiden, med rakettskytinger fra Gaza etterfulgt av israelske motangrep og nå sist, forrige uke, en avtale om våpenhvile. Hvordan oppfatter du den siste tids hendelser?

– Dette er jo det som skjer med jevne mellomrom, nemlig at Hamas på Gaza-stripen sender raketter mot Israel. Da må det komme en reaksjon, som det ville kommet fra hvilket som helst annet sivilisert samfunn. Dette er mer normalen enn noe annet, og jeg synes det illustrerer at Hamas sitt antisemittiske charter blir vanskelig å forholde seg til. Våpenhvilen som Hamas går inn for virker mer taktisk motivert enn et reelt ønske om fred. Men samtidig er det ingenting annet jeg heller ønsker enn at israelerne får fred.

Ingenting er svart-hvitt.

– NRKs tidligere Midtøsten-korrespondent Odd Karstein Tveit har gitt ut en ny bok med nærmest konspiratoriske teorier om samarbeid mellom nazister og jøder. Samtidig har OD-dagen blitt tatt til inntekt for palestinske organisasjoner, og den nye animasjonsfilmen «Tårnet» har et nokså ensidig fokus på konflikten til palestinernes fordel. Opplever du også en generelt ensidig vinkling på konflikten?

 

  • Les hele intervjuet. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

 

kommentarer