OMGIVELSER: Som mennesker som har møtt Jesus er det naturlig at vi er med og forandrer og betyr noe for våre omgivelser. Det henger sammen, skriver Sigmund T. Kristoffersen. På bildet ser vi Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen med bilder av årets fredsprisvinnere Nadia Murad og Denis Mukwege.

Gratulerer med fredsprisen

Fredsprisen viser hvor viktig rolle vi som kristne spiller i å skape et bedre samfunn både i Norge og i verden forøvrig. Ut fra tro ønsker vi å forandre samfunnet til det bedre.

Nobels fredspris for 2018 går til den kongolesiske legen og pinsepastoren Denis Mukwege og IS-overlevende Nadia Murad. De deler prisen for sin kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter. Begge er verdige vinnere, og jeg stiller meg i kø for å hedre og gratulere dem. Det er liten tvil om at vinnerne i år har bred støtte både blant folket og i hele det politiske miljøet.

Det som er spesielt og interessant ved årets prisvinner er at Denis Mukwege er en frukt av norsk og svensk pinsemisjons arbeid. Slik er dette med og understreker misjonens og evangeliets betydning som mange misjonsorganisasjoner og menigheter er en viktig del av.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange i Norge kjenner Mukwege personlig, og mange misjonærer har arbeidet sammen med ham. Det er Pinsebevegelsen i landet som driver Panzihospitalet hvor han arbeider, og Mukwege er selv pinsepastor og sønn av en pinsepastor.

Prisvinner Nadia Murad tilhører jezidi-folket som forfølges på det mest brutale av ekstremistiske islamister. Hun står opp som et sannhetsvitne mot seksualisert vold.

Salemkirken i Sandefjord har i mange år hatt diakonalt arbeid blant jezidi-folket og Nadias søster Revin deltar ukentlig. Et lite folk et kjerneområde i Irak og landene omkring som i Norge opplever trygghet og omsorg i våre miljøer.

Misjonsarbeidet og migrantarbeidet i Pinsebevegelsen har stor betydning for mange mennesker. Evangelisk og diakonal misjon går hånd i hånd og er med å skape samfunnsendringer. Misjon er en selvfølge for enhver menighet og handler om nestekjærlighet i praktisk handling.

Det nærmer seg utdeling av fredsprisen den 10. desember, og det er stramt program som er lagt for fredsprisvinnerne disse dager. Jeg skulle ønske at Det Norske Nobelinstituttet også kunne gjenspeilet misjonens betydning i det offisielle programmet.

Ikke minst ved å være med å tilrettelegge for en fredsgudstjeneste hvor Mukwege kunne delta. Jeg er overbevist om at fredsvinner Mukwege ville satt stor pris på det. Som pastor er det naturlig å gå til en gudstjeneste på søndagen.

Fredsprisen viser hvor viktig rolle vi som kristne spiller i å skape et bedre samfunn både i Norge og i verden forøvrig. Ut fra tro ønsker vi å forandre samfunnet til det bedre.

Som mennesker som har møtt Jesus er det naturlig at vi er med og forandrer og betyr noe for våre omgivelser. Det henger sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Lidelsene satte ikke det endelige punktumet
Les også
Kopterne nominert til fredsprisen
Les også
Fredsprisen til Denis Mukwege og Nadia Murad
Les også
– Denis Mukwege har vært i stuen min på bønnemøte
Les også
SV-politiker vil ikke at kongefamilien skal sitte foran under nobelprisutdelingen