Mannen bak nullene Hovedsak

– Det er altfor mange slappe kristne. De bare venter og sier «hvis Gud vil»… Selvfølgelig vil Gud! Bare les Bibelen og se hva han vil at du skal gjøre. Vi er Jesu hender og føtter, sier Stian Reinhartsen på klingende sørlandsk, før han tar en slurk av smoothien. 

På bordet ligger de to telefonene hans, én for norske kontakter og én for amerikanske. Det er en stille ettermiddag i Barratt kafé i hovedstaden, og 29-åringen som har vært turnémanager for en av Norges største dj-er og musikkprodusenter snakker villig om sosiale medier, Jesus og kirke. 

Du dør hvis du holder på sånn!

Jetsett-livet

Fram til i fjor jobbet Stian som turnémanager for en av Norges største dj-er og musikkprodusenter. Som turnémanager fulgte mye reising med, og i 2016 hadde Stian 311 reisedøgn på ett år. Han har aldri bodd permanent i USA, men i mer enn tre år var han mer der enn i Norge. Han har vært i alle statene, bortsett fra Hawaii og Alaska, selv om det bare er i noen timer om gangen. 

– Jeg har sett veldig mange flyplasser, skitne puber og fly, sier han og smiler. 

En turné besto stort sett i å fly inn, dra på hotellet, spise litt, sove, spille, sove og reise videre. Skjønt, sove. På hektiske turneer ble det stort sett ikke mer enn et par timers søvn på ett døgn. På en turné skulle han ha 40 konserter på 40 dager. Da Stian hadde fått to timers søvn per natt i noen uker, sendte han det til sine følgere på SnapChat. Det fikk konsekvenser. Moren hans, som aldri ringer på telefonen til USA fordi hun synes det er for dyrt, ringte med én gang. Han hever stemmen når han forteller hva hun sa. 

– Du dør hvis du holder på sånn! Det er ikke kult!  

Han ler, men blir alvorlig på spørsmål om hvordan det er å leve så tett på en livsstil med en betydelig del festing. Stian sier han har sett alt. 

– Det er et relativt stort sjokk når du kommer fra bedehuset på Sørlandet, sier han før en av telefonene ringer. Han overser den og forteller om kulturen han er en del av. 

Å takke nei til det de driver med, kan være nok protest.

Avholdsmannen

Mange i miljøet bruker narkotika. Da han var ungdom, bestemte Stian seg for å være avholds, et standpunkt han fortsatt står for. Han sier han aldri har sett behovet for alkohol, og han har det gøy uten. 

– Da jeg begynte med dette, fikk faren min spørsmål om sønnen hans hadde mistet all vett og forstand med så mye festing som jeg var med på. Men jeg drikker jo ikke. Det viktigste er å ikke gå på kompromiss med det du selv vil. Å takke nei til det de driver med, kan være nok protest, sier han. 

Likevel har han havnet i situasjoner som han ikke var komfortabel med. Han unngikk situasjoner som var vanskelige av samvittighetsårsaker, men han foretrekker å være lys i stedet for å komme med en dømmende holdning. 

– Ingen blir kristne av å få kjeft. Jeg tror man mister mange muligheter ved å være i kristenbobla.

Han legger til at han ikke ønsker å være en usynlig kristen. 

– Det skal jo være spor av Jesus i oss, men vi er folk alle sammen, og Gud er like glad i alle. Inne i de folka er det et frø, og det er det samme for meg om det blomstrer nå eller når de blir 80. Bare jeg får dem med meg hjem. 

 

Les resten av ukens portrett i papiravisa. 

 

kommentarer