Makt, penger og kristendom Hovedsak / Samfunn

– Hele livet er åndelig. Derfor er kirstenlederes lønninger relevant, mener debatt-redaktør Tarjei Gilje.

Av: Karl Andreas Jahr og William Fuglset

– Skal vi publisere må grunnen være aktverdig, understreker Tarjei Gilje, debattredaktør i Dagen.

Avisen begynte først å dekke skattelistene da Vebjørn Selbekk tok over for Odd Sverre Hove som ansvarlig redaktør i 2010. 

– Da husker jeg at vi ønsket å vise hvor lite kristne ledere tjente sammenlignet med ledere i andre samfunnsområder. En vanlig lærer kunne i de fleste tilfeller matche kristenlederne. 

Det er de få med veldig høy lønn som vekker reaksjon.

Sladderjournalistikk?

Kristendom, penger og makt er forsidemat. Det selger godt, og det er en kjent sak. Det siste året har eksempelvis den kristne tv-kanalen Visjon Norge og Svein Magne Pedersens virksomhet Misjonen Jesus Leger møtt kritisk pressedekning. Etterspillet ble eksplosivt – for med interessen kommer reaksjonene. 

– Det vekker oppmerksomhet med denne typen journalistikk. Og selv om vi ønsker å fokusere på den generelle trenden om lav lønn, så er det de få med veldig høy lønn som vekker reaksjon. 

November er her. Det betyr at skattelistene for fjoråret offentliggjøres, som er grunnlaget for det noen kaller sladderjournalistikk, mens andre hevder det er et symbol på en fri, transparent nasjon. Avisen Dagen valgte å droppe slike artikler i år. 

– Jeg tror vi har skrevet mindre om skattelistene det siste året. De opplagte vinklingene er brukt opp. 

– Jeg ser at kommentarfeltene er ganske harde mot Dagen når dere publiserer lønna til folk de har kjær. Er det noe av årsaken? 

– Neida, man bør uansett ikke overtolke kommentarfeltene. Derfor er det vanskelig å vurdere reaksjonsnivået. 

For kristne er det ikke bare menighetsaktiviteter som er åndelig, men hele livet.

Skattelister er åndelig.

Debattredaktøren mener på generelt grunnlag at temperaturen er høy på kristne nettsteder. – For kristne er det ikke bare menighetsaktiviteter som er åndelig, men hele livet. Også økonomi. 

– Inkludert for eller imot skattelister? 

– Ja, absolutt. Derfor har vi nok lett for å tenke rett og galt når vi diskuterer, istedenfor at man bare er uenige. Med denne religiøse dimensjonen eskalerer konflikter lettere også slik at det blir ubehagelig og smertefullt. 

– Kanskje vi da bør legge ned denne årlige sladringen? 

– Tvert imot, når vi mener at Gud er opptatt av hele livet, så bør vi også drive ordentlig journalistikk om inntekt. 

– Hvis hele livet er åndelig, så vil alt handle om rett og galt og motforestillinger blir en trussel i alle typer diskusjoner? 

– Den faren finnes. Hvis alle spørsmål i bunn og grunn er teologi, og det finnes en tydelig fasit, så er veien til konflikt kort. Det kan jeg som debattredaktør fortelle deg alt om. 

Les mer om dette i ukens papirutgave av Korsets Seier. Der ser du også hvorfor to av våre journalister har ulike meninger om offentliggjøring av skattelistene.

kommentarer