Frøs halvt ihjel på gata – da tok han den avgjørende telefonen Møtet med Gud
For 14 år siden var Joar Kaasa hjemløs, rusavhengig og kriminell. I dag hjelper han mennesker ut av rushelvetet.

 

Tekst og foto: Marit Joys Wigart

Les om flere møter med Gud her!

Vinteren 2002. Joar Kaasa (45) fra Fredrikstad hadde mistet både jobb, hjem og sykepenger på en og samme dag.

– Da havnet jeg på gata her i Fredrikstad og bodde på Evjekaia der borte.

Joar strekker ut en arm og peker over mot kaia, som denne oktoberdagen ligger badet i et gyllent sollys.

– Det var faktisk der livet mitt begynte å ta form. Jeg møtte en fyr som ikke klarte å ta vare på seg selv, og så fikk jeg nød for ham, forteller Joar.

Han snakker rolig og smiler vennlig. Joar løftet mannen opp på skuldrene sine og bar ham til en tom hytte i nærheten, der de to ble boende en stund sammen.

– Jeg tror faktisk det var sånn Gud begynte å bøye hjertet mitt og gi meg et ønske om å hjelpe andre.

Dagmammaen

Som 11-åring begynte Joar å ruse seg. Det gikk i alkohol, hasj og piller, etterhvert amfetamin og kokain. Faren var alkoholiker og hadde forlatt familien. Moren var snill og gjorde sitt beste for å ta seg av barna, men forsørgeransvaret for fire barn gjorde at hun måtte ha to jobber og var mye borte. Joar fikk da en dagmamma.

Vil du lese flere saker som dette? Klikk her for å abonnere på Korsets Seier!

– Hun var kristen, og jeg husker at jeg synes det var noe godt og trygt ved henne, for hun var alltid så snill, blid og omtenksom. Hun var ganske forsiktig når det gjaldt å snakke om troen sin, men innimellom hendte det at hun fortalte meg om Jesus og det syntes jeg var fint å høre på, sier Joar som tror dagmammaen vekket gudstroen i ham.

Skoleutvisning

Noe Joar husker godt fra barndommen, var farens raserianfall. I årene før faren flyttet ut, hendte det ofte at raserianfallene hans ble så voldsomme at moren og barna måtte rømme huset. Mange ganger ble familien dessuten tvunget til å flytte, fordi de ikke hadde klart å betale husleien. Det resulterte i at Joar måtte bytte skole seks ganger i løpet av barne- og ungdomsskolen.

– Jeg følte meg aldri hjemme noe sted. Jeg var veldig urolig, utrygg og kjente meg så tom på innsiden. I tillegg slet jeg med dysleksi, men turte aldri fortelle det til noen, sier Joar.

Skolearbeid ble et uoppnåelig prosjekt, og Joar ble utagerende. I 8. klasse ble han utvist fra skolen, og hans tilflukt ble rusmiljøet.

Alkoholiker

Som 20-åring møtte Joar ei jente og giftet seg. Da han var 24 år, fikk de datteren Jenny Emilie.

– Da hadde jeg klart å kutte ut rusen og fått meg jobb. Problemet var at jeg hadde gjort så mange ting som jeg angret på og skammet meg over. Det gnagde inni meg, og til slutt sprakk jeg.

Reidar foreslo at jeg kunne søke meg inn på Evangeliesenteret for å bli rusfri, men fordi det var kristent, ville jeg først ikke.

Joar Kaasa - om møtet med Gud

For å døyve den indre smerten begynte Joar å drikke i helgene, og etter en tid greide han ikke å slutte når mandagen kom.

– Jeg fortsatte å drikke i ukedagene, og sjefen og kollegene mine oppdaget det. De prøvde å hjelpe meg, men jeg maktet ikke å slutte. Jeg mistet jobben, og som 30-åring var jeg blitt alkoholiker, og var hektet på amfetamin.

Frelsesarmesoldaten

Da Joar var 31 år hadde han mistet kone, hjem, jobb og sykepenger. Han ble hjemløs, og hverdagen besto for det meste i rus og kriminalitet. Et lyspunkt var at tre personer fra Frelsesarmeen begynte å besøke ham på gata.

– Reidar var den jeg hadde tettest kontakt med. Han ble en viktig støttespiller. Han snakket ikke så mye om Jesus, men han viste meg gjerningene hans. Han ga meg kjærlighet og omsorg og inviterte meg ofte til kafeen i Frelsesarmeen, der han og de to andre ba for meg og pratet med meg. Reidar foreslo at jeg kunne søke meg inn på Evangeliesenteret for å bli rusfri, men fordi det var kristent, ville jeg først ikke, sier Joar.

Helt inntil en kveld da han holdt på å fryse i hjel på gata i Fredrikstad.

– Da ringte jeg Reidar og sa at jeg var klar for å dra til dette stedet han pleide å snakke så varmt om.

Reidar kjørte Joar til Østerbo Evangeliesenter, og Joar ble tatt imot på dagen. Fredrikstad kommune dekket til og med oppholdet hans.

– Både jeg og bikkja mi fikk plass, smiler Joar, – og de møtte meg med så mye godhet.

Overgivelsen

Joar forteller at den sterke atmosfæren av gudstro og kjærlighet som fantes på senteret, gjorde at det ikke tok lang tid før han selv fikk troen.

– Jeg knelte på rommet mitt og overga livet mitt i Guds hender. Noen dager etter døpte jeg meg.

Joar søkte seg også inn på bibelskolen.

– Jeg ble for såvidt avbrutt etter kort tid, for jeg måtte sone en dom, sier Joar, som øvrig synes fengselsoppholdet var vel verdt det.

– Gud brukte de tre månedene i fengselet. Jeg møtte en fyr der som var frafallen og han kom tilbake til Jesus. I tillegg ble jeg godt kjent med fengselspresten og fikk hjelpe ham litt i arbeidet, smiler Joar.

Hjelpearbeid

Etter sonet dom og avsluttet bibelskole, var Joar ferdig på Evangeliesenteret.

– Gud hadde gitt meg en brann for å hjelpe mennesker, særlig innen rus og psykiatri, og han begynte å lede meg inn i ulike arbeid, sier Joar.

Han har jobbet på Rusomsorgens interesseorganisasjon (RIO) og Prison Fellowship. Han utdannet seg som helsefagarbeider i Fredrikstad og bidro som arbeidsleder i et prosjekt til Kirkens Bymisjon, kalt «Lønn som fortjent». I senere tid har han også jobbet på et av Evangeliesenterets inntakssentre, og en tid satt han som styremedlem i KrF Fredrikstad. I dag jobber Joar som helsefagarbeider på Distriktpsykiatrisk Senter (DPS) i Fredrikstad.

– Det er en veldig fin jobb og jeg får nytte av erfaringene mine. Jeg merker også at den freden og tryggheten som jeg har fått i Gud, har god innvirkning på psykotiske pasienter, som det er flest av på vår avdeling. Jeg tror de merker Guds fred og jeg ser at de blir rolige når de er rundt meg. Og det er jo ikke meg, men Gud som gir denne freden og som skaper disse gode relasjonene, smiler Joar.

Teksten er hentet fra Korsets Seier 43/2016.


HVORDAN BLI EN KRISTEN?

Menneskets gudsforhold er ødelagt ved synden. Alle har syndet og trenger frelse. Bare ved Guds Ånd og Guds ord (Bibelen) kan mennesker få sine øyne åpnet.

Du kan få oppleve Guds grenseløse kjærlighet når du mottar Jesus som din personlige frelser.

Romerbrevet 10:9-10:

«For dersom du bekjenner Herren Jesus med din munn og tror i ditt hjerte at Gud har oppreist ham fra de døde, skal du bli frelst.»

Bestem deg for å invitere Jesus til å bli din Frelser og Herre, og be følgende bønn:

«Kjære Jesus, jeg takker deg for at du er veien til Gud. Jeg ber deg om tilgivelse for alt jeg har gjort galt. Jeg ber om at du må ta all min synd, og inviterer deg til å bli min Herre og Frelser. Takk Jesus for at du har frelst meg og at jeg nå er født på nytt. Takk for at alle løftene i Bibelen nå gjelder meg.»

Ta kontakt med en lokal kirke for å få mer undervisning om troen din og bli med i et fellesskap som hjelper deg med å leve det nye livet. Vi vil selvfølgelig også gjerne høre fra deg; send oss en mail på post@k-s.no for å fortelle om ditt møte med Gud!

kommentarer