Fra iransk prinsesse til misjonær Møtet med Gud
– Vi har reddet mer enn 700 kvinner.

 

Tekst: Kent Andersen
Foto: Privat

– Kjærligheten er mitt våpen, sier Soheila Fors.

Fra en parkbenk i Uppsala forteller iraneren en ganske oppsiktsvekkende historie, noe hun også delte med norske pinsevenner som hovedtaler under Pinsemisjonens misjonskonferanse i Kristiansand i 2016. Hun besøker Filadelfiakirken Oslo 26. november for å dele av sin tjeneste, som har fått stor oppmerksomhet i Sverige. 

– Vi har fem tehus for kvinner i Sverige nå. Vi har reddet en 9-åring som ble bortgiftet til en 50-åring. Vi hjalp en 11-åring som ble solgt for 12.000 kroner, en 18-åring som ble solgt for 12.000 dollar, forteller Soheila. 

Bevæpnet

– Kjærligheten er mitt våpen, forteller hun.

– Jeg vil fortelle dere at det er mulig å nå ut med evangeliet til muslimske kvinner. Det er så utrolig mange kvinner som lider i våre land. Jeg skiller mellom islamisme og muslimer. Jeg var selv en muslim. Jeg vet hvordan det er å vokse opp med islam.

Hun tar en pause, og forteller en sterk historie om oppveksten i store palass i Iran, som prinsesse i Sahens familie. Om å være omgitt av luksus og velstand. Men også om revolusjonen som forandret alt. 

Jeg kunne vært en bitter kvinne

Drepte slektninger

Hun så slektninger bli drept, og som ung tenåring flyktet hun til den iranske geriljaen og ble soldat. Hun forteller om giftemål, vold og skils-misse, og hvordan hun etter hvert havnet i Sverige som flyktning. Der fant hun Jesus.

– Jeg kunne vært en bitter kvinne, på grunn av alt jeg har gått igjennom. Men da jeg møtte Jesus, så forvandlet han meg. Hans kjær-lighet forandret meg, og nå vil han at jeg lever ut hans kjærlighet til andre.

Sosialminister

I 2005 flyttet hun til Irak sammen med sin mann og barn. De dro dit uten å vite hvordan, men de visste at de skulle hjelpe fattige og dele evangeliet. På grunn av at hun var persisk prinsesse, gjorde den kurdiske regjeringen henne til sosialminister etter bare noen uker i landet. Plutselig hadde de høy lønn og innflytelse. 

– En dag mens vi delte ut mat til fattige, så jeg en fattig kvinne. Hun forsøkte å amme sitt barn, men hadde ingen melk å gi. Plutselig så jeg Jesus i henne, og jeg visste: han kaller meg til disse kvinnene. Han bryr seg ikke om hvilken bakgrunn disse menneskene har, hvilken religion eller farge, han elsker dem alle. Om vi begynner å elske hver enkelt person, da vil vi også bringe Jesus til dem. Ordet ble kjøtt. Han var kongenes konge, men valgte å komme til oss. Gjennom å gjøre som han, gjøre hans gjerninger og leve hans kjærlighet, så viser vi Jesus til dem.

To ganger har noen forsøkt å kjøre meg ned med bil.

Redder mennesker

I dag er Soheila tilbake i Sverige. Tehusene, kvinnesentrene, men også hennes bok «Kjærligheten  er mitt våpen», og tallrike debattinnlegg om integrasjon, har gjort henne til kjendis. Hundrevis av kvinner har blitt reddet ut fra tvangsekteskap og vold i Sverige, gjennom hennes ulike sentre. Samtidig driver de et lig-nende arbeid i Kurdistan. Men hun og familien har betalt en høy pris for arbeidet.

I nabolandet har hun blitt godt kjent i offentligheten. I Karlstad vant hun prisen «Årets bry-sig-om-are». Samme år, i 2012, ble hun kåret til årets forbilde i den svenske avisen Dagen. I 2013 fikk en oppmerksomhet fra det svenske kongehuset for sin innsats for kvinner lokalt, regionalt og nasjonalt. Siden har hun skrevet flere bøker; først om sitt liv – så om sitt kall.

I 2017 ble hun valgt til leder for WKO – World Kurdish Organisation.

Truet på livet

– Jeg har levd med trusler i fem år. To ganger har noen forsøkt å kjøre meg ned med bil. En gang sto en mann med en kniv i kjøkkenet, han ville drepe meg. Bilen vår har blitt ødelagt. Rutene på huset knust. Mange ganger har jeg blitt truet. Jeg har beskyttelse fra det svenske sikkerhetspolitiet hele døgnet. Det har ikke vært lett. 

Hun tar en pause, og så sier hun: – Men det er verd det. Noen må gjøre noe, og jeg pleier å si: en revo-lusjon kan begynne med at vi drik-ker en kopp te sammen. Om du som kvinne har en muslimsk nabo som er helt tildekket, inviter henne hjem på en kopp te.

«Kraft til å forvandle verden», er temaet på konferansen i november. Når Soheila kommer, vil hun for-telle oss at denne kraften er Guds kjærlighet. 

 

kommentarer