Er du et problem eller en løsning? Hovedsak
Du og jeg blir det vi sier vi er. 

 

Tekst: Jostein Krogedal
Foto: Arkiv

«Knute på tråden?»

Et kjærestepar så ikke ut til å være helt på plass. 

«Knute på tråden?» gjentar han som respons på kjærestens beskrivelse.

«Det er mildt sagt. Det finnes jo ingen tråd!» fortsetter han frustrert. 

KROGEDAL: Kjære 50+

Noen av oss er så enormt fokuserte på alle problemene som finnes, og ikke bare det, men det virker av og til som om de leter etter flere. Får liksom ikke nok. 

Andre kan ikke kalle et problem for et problem, men kaller det konsekvent for en utfordring. De skal alltid være så milde og løsningsorienterte. 

Så har vi de som benekter at det finnes noe som heter problemer eller utfordringer. Vi bare bekjenner at vi har tro til å bryte alt som minner om «humper i veien». Men kan vi være litt åpne og ærlige? Livet består av problemer som av og til er uoverstigelige. 

KROGEDAL: – Når mediene herjer med oss, er det fristende å trekke tilbake i forsvar.

Tale til fjellet

Bibelen snakker om å tale til fjellet. Ikke bare «face» det. Gud vil vi skal være på offensiven. Hva sier du til dine problemer? Eller lar du dem snakke til deg? Hva med å si til fjellet at han som er med oss er større? 

Hva med å snakke til fjellet med tro, og ikke snakke til alle andre om hvor stort fjellet er? Hva med å stole på at han som sa at det skulle bli lys, fortsatt har definisjonsmakt? Han som talte til de døde om å komme tilbake til livet. Han som rørte ved den blinde og spurte hva han så. Han som døde for alle for at alle skulle få liv. Hva med å tro og handle på det? 

Grunnen til at Jesus døde på korset var jo mitt problem med synd, min tilkortkommenhet, mine dårlige gjerninger og null på konto! Han tok mitt problem og ble min løsning. 

KROGEDAL: #Metoo, menn må få lov å være menn

Takknemlige

Derfor er Kristus-troende mennesker takknemlige. Takknemlige for at mitt problem ble løst av en som kunne løse det. 

En tredjedel av verdens befolkning tjener under 2 dollar pr dag. 1 prosent av verdens befolkning er svært rike. Definisjonen er at man da tjener over 34.000 $ pr år = 282.000 kroner etter skatt. Det vil si cirka 380.000 kroner før skatt. Har de med 16–18 kroner i inntekt per dag et problem?

Du kan være et stort mirakel med små ressurser. 

Jeg vil si ja. 

Så hvem kan løse problemet? Krf som vil ha mer bistand inn på budsjettet? Vel, jeg tror vi må løfte blikket litt der. Vi kan ikke løse alle utfordringer politisk. Vi bør søke ham som sa: «Hva kan jeg gjøre for deg?» Jesu ord til en blind i Luk 18,41. 

Tenk om vi sluttet å støvsuge etter problemer og i stedet søkte å forstå for så å si: «Hva kan jeg bidra med?» Vil jeg være en problemskaper eller en som skaper fred, løsninger og broer?

KROGEDAL: Gud er den samme – motstanden er den samme

Bety en forskjell

Jeg traff en jente på bussen her om dagen. Vi snakket ikke, man gjør jo ikke det? Da hun reiste seg for å gå av, sa jeg: «Ha en god dag videre.» Hun snudde seg rundt og sa: «Den trengte jeg i dag!» 

Du aner ikke hva du kan bety for en person om du tenker og handler vennlig og i ditt sinn tenker: «Hva kan jeg gjøre for deg?» Det er tid for høsttakkefest. 

I kirken vår har vi noe vi kaller Heart For The House. Vi gir alle en anledning til å være løsningen på visjonen vår. Lokaler som skal renoveres og bygges. Kids-fasiliteter som skal opprustes, møbler som skal kjøpes inn. I alt dette ser vi på hva vi kan oppnå når vi alle spør: «Hvor kan jeg bidra? Hva trenger dere?»

 Vil du slutte å lete etter problemer, og heller søke å være en løsning?

Det er så mange av oss som tenker at «jeg har så lite, mine ressurser er så små at det er nesten som om jeg er et problem istedenfor en løsning».

Når du og jeg ikke ser på mengden og størrelsen av det vi har, men vil gi det til ham, så begynner det å skje mirakler, og du kan være et stort mirakel med små ressurser. 

KROGEDAL: 6 måter å skape sunne kirker.

Problem og løsning

Josef var et problem for brødrene. Han ble en løsning for Pottifar, og han ledet hele huset. Han ble et problem etter falske anklager og ble kastet i fengsel. I fengselet ble han løsningen for noen med problemer. Han hadde en gave som ikke kostet noe. Han klaget ikke på sine problemer, men brukte sine gaver som en løsning for andre. 

Nettopp det tok han ut i frihet, og han ble løsningen på nasjoners problemer. Vil du slutte å lete etter problemer, og heller søke å være en løsning?

Gud velsigne deg! 

 

kommentarer