Nobelprisvinnerens dramatiske bakgrunn Disippel
Denis Mukwege måtte overleve trusler og attentat.

 

Denis Mukwege vokste opp tett på norsk og svensk pinsebevegelse. I 2018 hylles han som en av Afrikas største helter. 

Tårene triller nedover kinnene til eliteseriespilleren Mushaga Bakenga. Direkte på NRK Dagsrevyen snakker tromsøspilleren om sin onkel, nobelprisvinneren Denis Mukwege. 

Tydelig stolt snakker Bakenga om sine mange besøk i Kongo der onkelen arbeider på Panzi sykehus i Bukavu, som ligger helt øst i landet nær grensen til Rwanda. 

Der har Mukwege spesialisert seg i å behandle kvinner som er blitt voldtatt. I dag regnes han blant verdens ledende eksperter på hvordan man skal helbrede indre fysisk skade forårsaket av gruppevoldtekt.

Han er en god kristen mann, for å si det slik. 

Til det norske folk fortsetter nevø Bakengas sterkeste minne. En mor og en datter, på ett år, som begge ble voldtatt. 

– Heldivis har onkel gjort jobben. De har det bedre i dag, foreller han gråtkvalt til statskanalen. 

– Han er en strålende mann på alle måter, ikke bare på grunn av arbeidet. Han lever ut de gode verdiene han tror på. Han er en god kristen mann, for å si det slik. 

Kongos skjebne

Tall fra FN estimerer at 200.000 er overlevende voldtektsofre i Kongo i dag. Tidligere svensk utenriksminister og FN-utsending med fokus på seksualisert vold, Margot Wallström, kalte østlige Kongo for verdens farligste område for kvinner.

Grenseområdene Kongo, Rwanda og Burundi har vært plaget av en flora av geriljagrupper siden den grufulle borgerkrigen i Rwanda i 1994. Disse kjemper om makt, områder og oppmerksomhet. Eksempelvis iscenesatte gruppen Mai-Mai massevoldtekter fordi de visste at det ville skape oppmerksomhet. 

I dette landskapet opererer Mukwege…

  • Les hele ukens fokusartikkel. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer