Ble forlatt av moren. Men to personer forandret livet for alltid Møtet med Gud
Funnet på et barnehjem i Bangkok, fikk Heidi en ny framtid i gave. Derfor lever hun for å reise opp de svakeste.

 

Tekst: Anne Gustavsen
Foto: Alvaro Fernandez Montenegro

Les om flere møter med Gud her!

– To mennesker med et stort hjerte hentet meg ut av håpløsheten og ga meg en ny framtid. Derfor har jeg alltid følt at jeg vil hjelpe mennesker som ikke fikk den samme muligheten som jeg har fått.

Heidi Fai Enconado (44) gråter ikke så ofte, og framstår tøff og modig. Men hun blir våt i øynene når hun snakker om det som skjedde for 44 år siden i storbyen Bangkok i Thailand. Forlatt av en mor som ikke hadde mulighet til å ta hånd om sin nyfødte baby, ble Heidi funnet av de norske pinsemisjonærene Elsie og Oddvar Johansen, som adopterte henne. Sammen med to andre barn i samme situasjon, fikk hun en ny framtid som misjonærbarn og senere et godt liv i Norge.

20 år i slummen

Men Heidi forble ikke i rike Norge. I over 20 år har hun og mannen Roberto vært misjonærer i slummen i Manila på Filippinene. Nå har de og barna bodd noen år i Norge på grunn av barnas skolegang, men kallet og lengselen etter å hjelpe mennesker til ånd, sjel og kropp, er like levende.

Vil du lese flere saker som dette? Klikk her for å abonnere på Korsets Seier!

– Drivkraften er å få så mange som mulig ut av fattigdommen, vekk fra gata, og inn i en ny framtid. En viktig del av det er å gi dem evangeliet, sier Heidi.

– Jeg vil gi tilbake noe av det jeg selv har fått.

Denne uken er Heidi tilbake i Manila sammen med en gruppe misjonsentusiaster fra utsendermenigheten Filadelfia, Drammen.

Kallet

Ikke så mange trodde at Heidi ville bli misjonær. Å integreres i Norge som tenåring etter mange år som misjonærbarn i Thailand, var ikke enkelt. Heidi hentet fram sine tøffe og litt utagerende sider, og testet noen grenser. Men likevel var det noe som lå dypt i hjertet.

Høsten etter endt videregående skole, valgte hun Team Action på Hedmarktoppen. Heidi endte i Manila. Hun stelte sår, mettet sultne gatebarn og viste omsorg overfor barna på barnehjemmet. Her traff hun også sin framtidige mann, Roberto, som selv vokste opp i slummen i Pasig, men ble frelst og forvandlet, og nå arbeidet som barneevangelist. Sammen startet de et nytt arbeid i Robertos barndoms-slum.

– Det er nå 20 år siden dere startet opp. Hvordan var de første årene?

– Jeg tenkte aldri på at det var tøft. Vi giftet oss i Norge, og dro rett tilbake til Manila, der vi startet et arbeid fra null. Jeg bodde i et fattigslig slumhus sammen med svigermor og familien til Roberto en lang stund før vi fikk vårt eget krypinn. Jeg hentet vann i brønnen og vasket klær for hånd som alle de andre filippinske kvinnene. Kakkerlakker, lus og lopper ble man vant med. Jeg tenkte ikke på at det var noe spesielt da. Men selvfølgelig er jeg glad for at vi fikk oss noe bedre etterhvert.

Jeg vil gi tilbake noe av det jeg selv har fått.

Heidi Fai Enconado - om møtet med Gud

– Føler du at du har ofret mye?

– Nei, tvert imot. Det har vært helt naturlig for meg. Det er vel det som heter kall. Jeg tror jeg har et kall til å hjelpe folk. Jeg mener jeg har fått leve ut drømmen min.

700 får hjelp hver uke

– Hvordan ser arbeidet ut i dag?

– Vi har i dag 300 barn i sponsorprogram, noe som hjelper oss å nå ut til mange store familier. Vi når rundt 700 barn hver uke i matutdelingsprogrammet vårt, der vi har barnemøter og matutdeling i forskjellige slumområder hver dag i uken. I tillegg har vi 170 barn på de ulike nivåene i skolen vår. Kirken har rundt 400 medlemmer, og er i stadig vekst.

– Hvordan var det å komme tilbake nå?

– Spennende. Det er flott å se hvordan nasjonale medarbeidere tar arbeidet videre. De er så dyktige! Stadig nye mennesker får hjelp. Jeg føler meg litt overflødig, og det vekker jo noen følelser, men det viser jo kanskje at vi har satset riktig, smiler Heidi.

– Samtidig hviler det fortsatt et stort ansvar på oss i Norge når det gjelder å sørge for økonomi nok til å drive. Vi har måttet si opp noen medarbeidere fordi vi ikke har penger nok. De jobber videre frivillig, men de er selv fattige og det er vanskelig for dem.

– Hva gleder deg mest når du kommer ut?

– Mye, men kanskje aller mest å se at de første sponsorbarna som har fullført utdannelse ved vår hjelp og er i fullt arbeid, i dag finansierer sitt eget hjelpeprosjekt i en ny bydel i Manila. De får bruke våre biler, men betaler mat og utstyr selv, og drar hver uke ut for å dele ut mat og ha barnemøter i dette området. Planen er å etterhvert plante en ny menighet her. Det er stort! Det gleder meg også at menigheten vi har plantet er i ferd med å etablere et misjonsarbeid i eget land. Et team reiser med jevne mellomrom for å ha outreach i en fjellandsby på Mindoro, der det bor urbefolkning som knapt har hørt evangeliet før.

Meningsløst

– Hva er det vanskeligste ved å være hjemme?

– Meningsløsheten og materialismen som preger oss i Norge. I Manila ser du mennesker bli forvandlet hver eneste dag. Vi redder liv. Vi ser dem bli noe mer enn de trodde de kunne bli selv. Å stå midt i dette er et stort savn. Jeg savner gleden over det lille. Men Norge er også en misjonsmark. I det siste har jeg hatt mange spennende samtaler med kolleger, for eksempel.

– Du var ung og uerfaren da du reiste ut 23 år gammel…

– Ja, det fikk jeg høre da jeg spurte menigheten min om å få støtte til å reise ut. Det var veldig demotiverende. Derfor var det veldig sterkt under en misjonskonferanse vi hadde, at en representant for ledelsen kom og ba meg om tilgivelse på vegne av menigheten over at de var så nedlatende og hadde så liten tro på meg da jeg bekjente kallet som ung jente. Det var tøft gjort, og det gjorde utrolig godt!

Teksten er hentet fra Korsets Seier 40/2016.


HVORDAN BLI EN KRISTEN?

Menneskets gudsforhold er ødelagt ved synden. Alle har syndet og trenger frelse. Bare ved Guds Ånd og Guds ord (Bibelen) kan mennesker få sine øyne åpnet.

Du kan få oppleve Guds grenseløse kjærlighet når du mottar Jesus som din personlige frelser.

Romerbrevet 10:9-10:

«For dersom du bekjenner Herren Jesus med din munn og tror i ditt hjerte at Gud har oppreist ham fra de døde, skal du bli frelst.»

Bestem deg for å invitere Jesus til å bli din Frelser og Herre, og be følgende bønn:

«Kjære Jesus, jeg takker deg for at du er veien til Gud. Jeg ber deg om tilgivelse for alt jeg har gjort galt. Jeg ber om at du må ta all min synd, og inviterer deg til å bli min Herre og Frelser. Takk Jesus for at du har frelst meg og at jeg nå er født på nytt. Takk for at alle løftene i Bibelen nå gjelder meg.»

Ta kontakt med en lokal kirke for å få mer undervisning om troen din og bli med i et fellesskap som hjelper deg med å leve det nye livet. Vi vil selvfølgelig også gjerne høre fra deg; send oss en mail på post@k-s.no for å fortelle om ditt møte med Gud!

kommentarer