Pinsevenn tildelt Nobels fredspris Hovedsak
Denis Mukwege tildeles Nobels fredspris for sitt arbeid i Kongo.

 

Foto: Denis Mukwege avbildet ved Panzi-sykehuset i Bukavu, som drives av pinsebevegelsen i Sentral-Afrika. Wikimedia Commons.

Den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege ble, sammen med Nadia Murad (25), offentliggjort som mottakeren av Nobels fredspris for 2018.

Mukwege har gitt store deler av sitt liv til å jobbe mot seksuell vold i DR Kongo, der borgerkrigen i landet har kostet mer enn seks millioner mennesker livet.

Pinsevenn

Han er selv pinsevenn og sønn av en pinsepastor, og er overlege ved Panzi-sykehuset i Bukavu i DR Kongo. Sykehuset drives av pinsebevegelsen i Sentral-Afrika, CEPAC, som ble opprettet av svenske pinsemisjonærer i 1921.

Mukwege selv er åpen om hvor mye troen betyr i den utfordrende hverdagen i Buvaku, helt øst i DR Kongo.

– Det er umulig å holde ut så mange skadede mennesker hver eneste dag hvis man ikke har en tro. Vi har ikke terapeuter eller psykologer. Hadde vi ikke hadde bønnemøter om morgenen og troen på Gud, hadde vi ikke orket å høre alle disse grusomme historiene, sa han i et intervju med Vårt Land i 2008.

Håberg: – Har gjort verden oppmerksom

JOIN Good Forces, med pinsevennen Fred Håberg i spissen, er en av organisasjonene som har samarbeidet tett med Panzi-sykehuset.

Hadde vi ikke hadde bønnemøter om morgenen og troen på Gud, hadde vi ikke orket å høre alle disse grusomme historiene.

Dennis Mukwege - vinner av Nobels fredspris for 2018

– Vi i JOIN er stolte og ydmyke over at vi i mange år har fått mulighet til å støtte og samarbeide med Denis Mukwege. Dette er en mann som skaper fred på grasrotplan og som utsetter seg selv for stor fare i sin tjeneste for å lindre nød. Som en sterk talsmann har han gjort verden oppmerksom på den enorme urett som rammer kongolesiske kvinner, sier Håberg, som er daglig leder i JOIN Good Forces.

Nestleder i KrF Kjell Ingolf Ropstad er like begeistret og gratulerer Mukwege. Via sosiale medier forteller han at KrF har jobbet for å gi han nobelprisen i lang tid.

– Dette er så velfortjent fredspris. Vi har nominert han mange ganger, så nå var det på tide!

– Har snakket regjeringen imot

Den norske Nobelkomite peker på Mukweges mot til å adressere myndighetenes svikt overfor ofrene for seksuelle forbrytelser.

– Mukwege er blant de fremste i kampen mot krigsforbrytelser av seksuell art. Han har gjentatte ganger snakket den kongolesiske regjeringen imot, sa leder for Den norske Nobelkomite, Berit Reiss-Andersen, da hun offentliggjorde vinnerne av fredsprisen på fredag.

– Denis Mukwege er hjelperen som har viet sitt liv til å tale ofrenes sak. Nadia Murad er vitnet som forteller om overgrep mot seg selv og andre. Hver på sin måte har de bidratt til at seksualiserte overgrep i krig blir synliggjort, slik at gjerningsmennene kan bli stilt til ansvar, heter det i komiteens begrunnelse.

Nadia Murad, som tilhører jezidi-minoriteten i Nord-Irak, ble i 2014 kidnappet og holdt som sexslave av IS. Etter tre måneder greide hun å flykte, og har siden det fortalt åpent om hva hun ble utsatt for i fangenskapet.

 

  • Les mer om hvem Denis Mukwege er. Bestill Korsets Seier her.

 

 

kommentarer