Er det håp for kristenledere i media? Nærbildet
Mediesynser Lars Akerhaug ga dem tyn for noen uker siden.
– Mottrekket er konferansen Melt, ifølge Kjetil Larssen – påtroppende kommunikasjonsleder i Filadelfiakirken. 

 

– «Ingen kommentar», er kristenlederes svar til journalister, uttalte den frustrerte mediemannen Lars Akerhaug til Korsets Seier. Det har utløst en spontan reaksjon hos deg Kjetil B. Larssen, programansvarlig for den kristne mediekonferansen Melt. 

– Selv om Akerhaug gjerne setter ting på spissen, så tror jeg han har helt rett. For meg er det et nederlag når vi er bærere av verdens beste budskap. Hvorfor skal vi gjemme oss? 

– Du høres nærmest oppgitt ut. 

– Neida, oppgitt blir feil. Jeg tenker heller at vi må gjøre noe. Vi kan ikke ha det sånn. Det viser at vi trenger et kristent medietreff som Melt. 

L akmustesten for oss kristne er ikke om vi elsker dem vi liker, men dem vi ikke liker

– Er det ikke slik at media vrenger og vrir, er agendastyrt og fiendtlige overfor kristne?

– Om det er slik, skal vi bare gi opp? Vi kristne må hele tiden prøve å kommunisere helheten, selv om media er opptatt av enkelte etiske spørsmål der kristne havner i dårlig lys. Også i møte med media må vi gå i oss selv. Kan vi gjøre noe for å fremme Guds rike gjennom mediekanaler og i møte med media? Jeg tror ikke svaret er å gjemme seg. 

– Er det også vår skyld at fokuset blir på enkeltsaker der kristne kommer i dårlig lys,? 

– Nå spør du vanskelig. Altså, jeg elsker kritisk journalistikk. Det er helt nødvendig for et velfungerende demokrati. Da må kristne også regne med at vi blir stilt vanskelige spørsmål og blir satt under lupen nå og da. Så svaret er ja. Jeg tror noe av det er vår skyld. Dårlig lederskap. Reelle kritikkverdige forhold. Maktmisbruk. 

– Så noen ganger er det faktisk vår skyld? 

– Ja, og det trenger å bli dekket. Hvis ikke, gjør ikke journalistene jobben sin. 

Bibelen tar seg tid til å nevne at disiplene hadde et godt rykte på seg blant folk flest.

– Men ikke alle ganger, vel? 

– Nei, og det skulle jeg akkurat til å si. Noen ganger blir kristne offer for noe som virker mer agendastyrt enn sannhetsstyrt. Journalisters skepsis og fordommer kommer til overflaten. Men disse motforestillingene kommer gjerne fra et sted. Den har et opphav, en historie. Der kan det hende at vi har et ansvar. 

– Akerhaug peker på at journalistene opplever mange kristne som fiendtlige. Har vi havnet i en ond sirkel? 

– Hmm. Når fiendtligheten går begge veier, så virker den selvforsterkende. Det er derfor jeg er så opptatt av om vi kan klare å si noe om det vi er for; om det som er bra, godt, oppløftende og positivt. 

– Dessverre ringer som oftest ikke journalister for å spørre om alt som er bra.  

– Du har …

  • Les hele artikkelen. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer